shareit

Питието определя съзнанието

| от |

Автор: Лола Монтескьо (повече от нея на chuime.bg)

Снощи гледах „Анатомията на Грей“. Вълнуващо беше – в най-напрегнатия момент главната героиня си оперира сама далака. Нито тя припадна, нито аз. Тя – защото е главна героиня. Аз, защото съм калена от българската здравна каса.

Че кой българин, моля ви се, може да припадне от подобна гледка? То у нас пациентите не далака сами да си оперират могат, ами и сърце сигурно биха могли сами да си присадят. Стига да продават органи на „Илиянци“, че там е по-евтинко. Или с ваучери по интернет. Ако се съберат няколко клиенти, офертите излизат направо без пари. Миналата година така пуснаха силиконови гърди на промоция. Излизаха по-евтино от свинските. Така че що органите да не са на далавери. Примерно за теб сърцето, за мен левия бъбрек, а за съседката половин черен дроб.

Мисля, че повечето ми сънародници отдавна са изучили целия медицински занаят. Англичани, германци и прочее западняци могат само да се радват, ако наистина се окаже,че има наплив от BG имигранти към страните им. Те и без това имат дефицит на лекари, кога друг път цял народ лечители ще им се изсипе на главата? В България на всеки, който е боледувал поне веднъж по-сериозно, му се е наложило да прочете материала за поне 6 семестъра медицина. Това е неминуемо, тъй като трябва да отидеш при личния си лекар и да му кажеш какво направление ти трябва. Тоест да си поставиш сам диагнозата и да предположиш какво лечение ти е необходимо. За да се добереш до съответния специалистq после също са необходими солидни познания. Какви лекарства да ти предпише. Дали е нужна операция. Колко време ще се наложи да останеш в болница. Макар че то тия неща вече не само от познанията зависят, а и от финансовото състояние. Както на пациента, така и на болницата. Ако си по-състоятелен, може да те оперират даже с пълна упойка. Ако не си – вадиш си далака под напътствията на другите пациенти в коридора и си тръгваш с рейса и дискретно пликче с карантийката под колана.

Също така драгите българи са експерти не само по класическа медицина, а и в хомеопатията. Или казано по нашенски – в бабините девитини. Дайте на един българин канче ракия и той ще ви изцери всяка болест – от настинка през зъбоболq та до депресия.

Ракията изобщо има вълшебни свойства. Тя не само лекува, но и образова. Неслучайно се казва, че когато разсипеш ракия на масата, петното винаги очертава границите на Велика България. Аз на чашка със салатка такива лекции по история съм чувала, че ум да ти зайде. Това, което един добър пияч може да анализира, и институтът „Хувър“ не може да измисли. Абе американците, вместо да дават пари за тинк-танк и прочее организации, да вземат да почнат да внасят гроздова двойно препечена. Хем нашата икономика ще дръпне, хем техният капацитет. В крайна сметка защо у тях само училите знаят, а у нас всички? Ми щото у тях малко пият. Българинът, където и да го пипнеш, е най-малкото професор. (Да не говорим пък професорите колко пият…) Неотдавна имах удоволствието да чуя стройната теза на една спътничка в софийска маршрутка. От Нови Искър до Сточна гара успя да свърже египетските фараони с холокоста и шистовия газ, доказвайки, че има извънземен живот и той не ни мисли доброто. Стивън Хокинг направо да хвърля оставка. И Стивън Кинг също.

Питието определя съзнанието, каквото и да говорят антикомунистите. За да не ставам политически некоректна, ще спомена само и че ракията не е единственият лек на българите. Както се казваше във вица, мастиката лекува гастрит, уискито заздравява сърцето, бъбреците се прочистват с бира, а виното оправя кръвта. За всичко останало има водка.

А защо в България няма депресирани? Някой ще предположи, че защото, докато ни удари депресията, и вече ни е свитнала цирозата. И донякъде ще е прав. Но само донякъде. Преди някоя болест да ни вземе здравето, с това успешно се справя здравната каса. Стегне те сърцето и те опнат няколко часа на опашка в спешното. После няколко часа опашка при личния лекар, в касата, върнат те два-три пъти и или артериите се отпушват от толкова движение, или удряш петалата. Ей затова българската здравна каса се справя и с 40 лева месечна вноска на човек. Как да не се справя, като не харчи. Това да не ти е Германията, дето тук хиляда евро изхарчат за пациента, там още хиляда, пък легло в болницата, пък упойки, че даже и чаршафите им перат, моля ти се. У нас линейка като извикаш и нямат една носилка да те свалят от петия етаж. Ако имаш добри съседи и здраво одеяло, все ще те изтъркалят до линейката. Ако не, ще се изтъркаляш сам. А за човек, който има магическата способност да се носи сам на носилка, самотрансплантациите на сърце, дроб и бъбреци си се подразбират.

Така че тия аматьори в „Анатомията на Грей“, дето всяка серия първо се транжират сами, а после облени в сълзи на щастие се целуват, за да отпразнуват оцеляването си, да заповядат у нас. За тоя сериал, дето ще им предложи нашата здравна каса, сълзите няма да им стигнат. И гарантирано ще си докарват по едно „Еми“ на тримесечие. Стига да се справят с бюджета, де.

 
 
Коментарите са изключени за Питието определя съзнанието