shareit

„Оскар“-ите се срамуват от самите себе си и никой не печели от това

| от chronicle.bg | |

С наближаването на 24 февруари все повече нараства любопитството не само кои ще бъдат тазгодишните носители на „Оскар“, но и как ще протече самата церемония по награждаването. Още от създаването на най-престижните награди в света на киното, церемонията, провеждана през пролетта, е най-важното и бляскаво събитие в Холивуд.

А откакто започва да се излъчва на живо по телевизията, Наградите на Академията се превръщат в много повече от статуетки за най-добрите в брашна. Превръщат се в шоу, което се гледа от милиони зрители, и което има голямо значение за поп културата.

Ако до преди години някои хора са произнасяли иконични речи (Упи Голдбърг като водещ), носили са шеметни тоалети (Шер, когато печели награда за най-добра актриса) и са предизвиквали скандали (Марлон Брандо, който изпраща индианка да приеме „Оскар“-а му за „Кръстникът“), днес Наградите обещават да бъдат едни от най-лошите от години насам. Тези, които имат по-особен афинитет към седмото изкуство, имат всяко основание да се опасяват, че този месец ще гледаме една от най-скучните церемонии.

Разбираме, че нещата са станали сериозни, когато дори актьорът Лин-Мануел Миранда надигне вой. Звездата от Бродуейския спектакъл „Хамилтън“ и главен актьор в прекрасния „Мери Попинз се завръща“, койтo отдавна е коронован за позитивния принц на Twitter, публикува туит миналата седмица, след като стана ясно, че по време на церемонията тази година няма да бъдат изпълнени всичките 5 песни, номинирани в категорията за „най-добра песен“. Вместо това зрителите ще чуят на живо само две от тях – „Shallow“ от „Роди се звезда“ (изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър) и „All the Stars“ от „Черната пантера“. Извън програмата остават „Where the Lost Things Go“ от „Мери Попинз се завръща“ (изпълнявана от Емили Блънт) и „I’ll Fight“ от документалният „RBG“ (изпълнявана от Дженифър Хъдсън). Отмяната на традицията, която има дългогодишна история и се приема доста добре от зрителите, не се хареса не само на Миранда, но и на редица други хора в социалните мрежи.

Причината? Да се спести време, разбира се. Шоуто е прекалено дълго. Само че докато преди 20-тина години това бяха само демонстративни шеги, напук на които нищо не се променяше, днес Академията решава да ощети собственото си шоу и да го лиши от повечето му достойнства.

В своят туит Миранда не протестира само срещу отпадането на песните, но и срещу решението на Академията церемонията тази година да няма домакин. След скандала с Кевин Харт и невъзможността да бъде намерен заместник, за първи път от 30 години ще има „Оскар“-и без водещ.

Другото, което предизвика недоволство, е решението на Академията да връчи наградите за технически постижения, по време на рекламните почивки и така допълнително да спести време. Връчванията и речите ще бъдат заснети и по-късно монтирани към крайния запис на церемонията. Зрителите обаче ще знаят кои са победителите, тъй като медиите ще ги отразяват в реално време в социалните мрежи. Така на практика всички ще знаем кой печели преди да сме видели как приема наградата си. А това някак обезсмисля цялата идея.

Една от тези категории е за „най-добра кинематография“. Включването й в списъка с награди, връчени през рекламите, беше посрещнато с гневни онлайн възгласи, насочени към президента на Академията Джон Бейли, самият той кинематограф.

Дали от мерките ще има ефект, не е ясно. Ясно е обаче едно – към този момент, Академията се срамува да направи шоу. Срамува се от себе си и от това, което представлява в последните 90 години.

Накратко. Тази година няма да има домакин, който да разведрява обстановката с шеги, музикалните изпълнения са орязани, а някои категории са безцеремонно маргинализирани. Нищо чудно и да не видим обичайните кратки представяния на всички 9 номинирани за най-добър филм – мярка, която представя по-малко известните филми на много по-широка аудитория.

С други думи, „Оскарите“ са развлекателна програма, която все повече иска да не бъде такава.

Дали Академията си дава сметка защо хората гледат шоуто? Може би всеки ще потвърди, че не помни времетраенето на нито една церемония, а моментите като реч, която носи изненада, музикално изпълнение, което прави фурор в залата, непланиран гаф, който става част от историята. Ако Академията ореже всички тези неща, които изискват време, няма смисъл да харчи пари за церемония. Прессъобщение до медиите би било по-ефективно.

За паралел може да се вземе друго важно събитие, което не се срамува да бъде прекалено дълго – Суперкупата. Организаторите на това събитие разбират, че зрителите искат да удължат преживяването максимално. То трябва да даде достатъчно материал, който да бъде обсъждан после. Защо „Оскарите“ да не бъдат като нея?

Дори най-досадният елемент от Суперкупата – рекламите – си имат своето очарование, защото показват кои са топ брандовете на деня. Вместо да се извинява за дължината на церемонията, Академията би могла да напълни паузите с ексклузивни кадри от предстоящи филми, като „Играта на играчките 4“ или „Avengers: Endgame“.

Има и други органични начини за предизвикване на интерес. Интересува ли се някой от категорията за „най-добро миксиране на звук“? Едва ли, освен ако самият той не е специалист по миксиране на звук. Но какво би станало, ако се покаже видео как Бионсе и Доналд Глоувър изпълняват „Can You Feel the Love Tonight“ от предстоящия римейк на „Цар Лъв“? Това ще удължи времето, но едва ли някой ще се оплаква. Все пак това е шоу гледано от хора, които имат интерес към киното.

Академията би извлякла много ползи, ако вместо да се извинява за дължината на церемонията, я превърне в шоу, пълно с големи моменти, без значение колко дълго ще бъде то. Вместо да избутва в периферията техничарите в киното, за някои от които това е най-голямата вечер в кариерата им, би следвало да ги награди с най-доброто представяне на събитието.

Както разбираме от тиута на Лин-Мануел Миранда, той е гледал „Оскарите“, защото е харесвал филмите, а тогава не е имало шоу, което да обича филмите повече от тази церемония. Време е „Оскар“-ите да докажат, че все още могат да бъдат такова шоу.

 
 
Коментарите са изключени за „Оскар“-ите се срамуват от самите себе си и никой не печели от това