shareit

Новите програми и новите българи

| от Цветина Геновска |

Медиите гръмнаха от новината за премахването на едни от най-българските и патриотични творби, които имат важно значение за съхраняването на българския дух и идентичност.

Всички наскачахаме: „Ще ни махат Паисий“, „Учим погрешно историята за живота на българите под османска власт“, „Левски е представян като престъпник, за Ботев изобщо не става дума, а всички ние сме живели в мир и разбирателство през този период“.

Като магистър балканист, самата аз съм изразявала публично недоволството си особено от учебниците по история и тези по литература. И не само – преподавала съм онази история, която ние сме учили, за която е пишел целият свят, особено по време на клането в Батак.

Когато обаче се обърна към реалността тук и сега, тази реалност, с която се борим от десетилетия в стремежа си за по-добър живот, започвам да си мисля: Поколението на `70-те и `80-те години, които са учили и възприели българския патриотизъм като част от изграждането им като мислещи и можещи хора, масово напуснаха и все още напускат България в търсене на начин за физическото си оцеляване и за по-нормален живот за семейството си.

Децата ни заминават за други държави и ако можем да им помогнем финансово да учат в чужбина, ние, иначе патриотите, ги изпращаме на летищата със сълзи в очите и надежди в душите си. Нашите родители, баби и дядовци, милеещи за България, които са учели от съвсем невръстни за великите ни царе и цялата плеада велики български творци, сега живеят буквално от лекарства до лекарства, няколко хляба и кисело мляко. Това е една малка извадка от реалностите в България днес.

Да, всеки има нужда от патриотизъм и независимо от образователните програми ще продължавам да изисквам Христо Ботев да бъде учен и анализиран, а Левски да бъде герой за децата. Но повече би ми се искало да бъдем щастливи патриоти, които живеят в по-нормална държава, за да вярваме не само на думи в „Аз съм българче, обичам …“

Текстът на Цветина Геновска е изпратен на нашата страница във Facebook. Ако искате и Ваш текст да бъде публикуван в Chronicle.bg, пишете ни във Facebook или на office@chronicle.bg.

 
 
Коментарите са изключени за Новите програми и новите българи