shareit

Je suis карикатура

| от |

13 април 2016. България, югоизточната периферия на ЕС, някъде близо до Турция, където арестуват за осмиване на президента Ердоган. В сутрешния блок на най-гледаната национална телевизия, собственост на голяма скандинавска медийна група, излъчват карикатура на Чавдар Николов.

Тази карикатура е редовна съвместна рубрика на предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия и сайта за видео споделяне Vbox7, собственост на същата медийна група. Това е разликата между европейска България и неевропейска Турция, бихме могли да кажем.

Всъщност можехме. До вчера. Вече не можем.

Защото някой някъде реши, че тази карикатура трябва да изчезне от интернет. Ей тъй, с натискане на едно копче и хоп! Няма я. Така и не разбрахте, че от интернет нищо не изчезва. Напротив, колкото повече искаш да скриеш нещо, толкова по-видимо става то. Това е първи закон на интернета.

Карикатурата на премиера на страната, излъчена вчера, по нищо не се различаваше от стотици други карикатури, излъчени преди нея от същия автор, нито от десетки други, които всеки ден се появяват на страниците на националните всекидневници. На много от тях е изобразен премиера на страната. Някои от тях са доста забавни и точни, други не чак толкова. Можем да предположим, че понякога премиера ги приема с усмивка, друг път си е признавал, че го ядосват. Карикатурите на Charlie Hebdo (спомняте ли си онова Je suis Charlie, което доста от нас бяха миналата година?) също не се приемат еднозначно.

Какво точно се е случило вчера не е важно. Дали премиерът се е ядосал и се е обадил да се скара на Нова телевизия, дали дори не е разбрал за тази карикатура, а негов верен служител е решил да се погрижи или просто от Нова телевизия са решили да се подсигурят, няма никакво значение. Това е чисто и просто цензура. Неприятна и неевропейска. И е една много лоша услуга и за премиера, и за медийната група.

Но за да бъде ситуацията още по-мрачна, от Нова телевизия излязоха с обяснение на казуса. Очаквахме то да е банално, не особено логично и дори да звучи смешно. То обаче е чисто и просто обидно.

„По повод появилите се коментари относно карикатурата на Чавдар Николов, излъчена в „Здравей България“ тази сутрин, от Vbox7 заявиха, че каналът на карикатуриста в платформата за видеосподеляне е спрян, заради прекратяване на договора между автора и дружеството.

В края на всяко тримесечие Нет Инфо извършва регулярни прегледи на ефективността на всички свои продукти и в рамките на този анализ е установено, че съвместният проект е недостатъчно ефективен, а гледаемостта на карикатурите в канала е под средните стойности за платформата.

Това е бизнес решение на Нет Инфо и няма връзка с редакционната политика на Нова или с конкретната карикатура, излъчена на 13 април, която беше достъпна през целия ден на дигиталните платформи на Нова – Nova Play и NovaNews.“, казват от Нова телевизия.

Напълно нормално е Нет Инфо да извършва редовен анализ на ефективността на своите продукти. Още по-нормално е да прекратява договорите на едни свои автори и да сключва нови с други.

Две неща в този казус обаче нямат никакъв допир с логиката. Първото от тях е, че при прекратяване на едно партньорство, дори заради слаба посещаемост, никой не сваля всичко качено досега. Нет Инфо може и да са решили да не плащат повече на Чавдар Николов, ако неговите карикатури не са достатъчно гледани, но за карикатурите, които вече са на сайта, е платено и няма никакво търговско обяснение за тяхното премахване. По-добре слаба посещаемост, отколкото нулева.

Вторият въпрос, който напираше в главата ми, още докато четях това прес съобщение, е: „Кое тримесечие свършва на 13 април?“. По кой календар работят в Нет Инфо? Ако спирането на канала се бе случило на 1, 2 или 3 април е много вероятно пак да бе след карикатура на премиера, но поне обяснението щеше да звучи логично.

Едно е сигурно, каквато и да е причината, неприятният вкус остава. Малко повече от година след Je suis Charlie, се превърнахте в Je suis карикатура. Pardon my french.

 
 
Коментарите са изключени за Je suis карикатура