Изразите, които мразим, сещаш ли се

| от |

Оставете снега, танковете, бомбите и дроновете. Малките неща са важни в тоя живот – псувни, викане и противните изрази, които използваме по инерция, защото мозъкът ни вече не вдява.

Когато писах настоящия текст, питах насам-натам хората кои ежедневни изрази най-много ги дразнят. Всеки път отговорите валяха бурно – като снежинки в „ледения ад навън“.

Сещаш ли се

Този израз е познат под няколко морфемни калабалъка: „сешаши се“, „сеши се“ и извънредно мързеливото „сес“. С крайнодясна ярост ги ненавиждаме всичките.

Успокой се

Това е любимо на всички ни…

Ще го мислим, като дойде

Всеки път, когато кажете „Ще го мислим като дойде“, някъде една малка фирма с нелепо име, подозрителна данъчна декларация и два лаптопа с Windows XP Home Edition обявява седми фалит, за да не плати на работниците си. Това не е само научно доказано – звездите също го потвърждават.

Истина е

Случвало ли ви се е на контролно да изброявате някакви неща, да изброите всички, които помните, но да знаете, че има и още. Какво правим в такъв момент? Написваме „и т.н.“ Същото е и с „Истина е“.

А най-много мразя….

Сериозно? Животът е каруца, натоварена с плахост и незнание, завлачена от умрял кон в канавката на безразличието, но ти най-много мразиш ескалаторът да не работи.

Живи и здрави

Изчезвай бе. Говориш все едно съм те извадил от баница с късмети.

Ти си знаеш

С „Ти си знаеш“ може да заместиш „живи и здрави“, когато всъщност не искаш човекът да е жив и здрав. И малко дори искаш да се прецака.

Да се оправят

Множествено число на „Ти си знаеш“.

Аз ти казах / Видя ли, не е толкова страшно

Всичко в тоя живот дължа на теб! Ти си моят Йода, аз съм твоят падуан. Ти си моят Дъмбълдор, аз съм твоят Хари Потър. Ти си моят Тони Стораро, аз съм твоят Фики.

Омирам

Чудесно.

Спри да забравяш

О, бих спрял да забравям със скоростта на две светлини! Това, уви, не смея да кажа, че е невъзможно, но е трудоемко.

И няколко бонус момента:

Когато пееш, видимо без да знаеш текста

Имам стартъп идея. На входа на дискотеките да ти дават микрофонче, което да си ръгаш в телефона и да се записваш цяла вечер. После записът автоматично се качва във фейсбук, туитър, инстаграм и сайта на МВР!

Ненужното говорене на английски език

Сещате ли се за батетата с трайбъл татуировки по рЪките, чипосаните беемвета, пукнатия айфон 5 и адидаса? Сещате ли се сега за хората, които говорят на английски пред всички, без да имат повод или професионално изкривяване. Тези хора са тъпи и го осъзнават. Говоренето на английски е форма на компенсация, но същевременно е вокабуларната диагоналка.

 
 
Коментарите са изключени за Изразите, които мразим, сещаш ли се