shareit

Европа-2015: Брюксел разкрива плановете си

| от |

Бернд Ригерт, „Дойче Веле“

През 2015 г. пред Европейския съюз стоят редица важни задачи: отново да съживи икономиката си с помощта на многомилиардни инвестиции, а също така да изработи единна и ясна политика спрямо Русия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отговори по следния начин на въпроса за предстоящите промени през настъпилата 2015 г.: „Всички ще почувстваме свежия вятър, но той няма да е силен“. Европейската комисия планира да даде нов импулс за развитие на ЕС и на първо място да се концентрира върху създаването на нови работни места и осъществяването на обявената програма за инвестиции в размер на 315 милиарда евро. „Въпреки това оптимизирането на държавните бюджети ще остане една от най-важните теми“, подчерта Юнкер, призовавайки да не се хранят прекалени надежди по отношение на европейските страни, които са в плен на икономическата криза, сред които са Франция и Италия.

Според прогнозите на икономистите от Европейската комисия, през 2015 г. еврозоната ще отбележи скромен икономически растеж – 1,1%. Различията в развитието на отделните страни-членки ще се запазят. В Германия нещата вървят добре, но останалите страни от валутния съюз са заплашени от стагнация. Европейският комисар по въпросите на финансите Юрки Катайнен отбеляза: „Икономиката и пазарът на труда се възстановяват по-бавно, отколкото бихме желали“.

През 2015 г. Европейската централна банка също ще продължи борбата с последиците от дълговата криза и велия икономически растеж. „Рисковете преобладават“, се казва в излезлия наскоро доклад на ЕЦБ. Тя е разтревожена най-много от ниската инфлация. ЕЦБ е готова сериозно да наводни пазарите с пари, но до момента все още не е ясно, кога именно трябва да се предприеме тази стъпка. За това най-активно лобира Италия, а Германия, както винаги, призовава за много сдържана парична политика.

В Гърция отново може да избухне криза

Кризата с еврото, която мнозина в ЕС смятаха за вече преодоляна, може отново да се разрази през 2015, при това още по-силна. Ако на предсрочните парламентарни избори в Гърция победи лявата радикална партия СИРИЗА, водеща в допитванията до общественото мнение, то доверието на финансовите пазари ще бъде основателно подкопано. „Гърците отлично разбират, какви последици би имал погрешния изборен резултат“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Инвестиционната банка „Голдман Сакс“ дава по-подробен анализ: „Ако начело на гръцкото правителство застане СИРИЗА, ако тя осъществи своите заплахи и престане да изплаща държавния дълг, което без съмнение ще прерасне в конфронтация с чуждестранните кредитори, тогава спирането на ликвидността за гръцките банки от ЕЦБ може да доведе до временно закриване на банкови филиали, банкова ваканция по кипърския сценарий“. Тогава Гърция може да изпадне във финансов хаос, смятат експертите на банката. Настоящият външен дълг на Гърция пред МВФ и различните учреждения на ЕС достига до 250 милиарда евро.

Тази гръцка трагедия ще окаже влияние и на останалите страни с прекалено голям дълг. Ще се вдигнат лихвите за Кипър, Италия, Португалия и дори Франция. Това пък на свой ред ще се окаже пагубно за държавните бюджети, които трябва да се използват за инвестиции.

Великобритания: ще излезе ли от ЕС?

Не толкова в резултат на трудната икономическа обстановка, а заради общото недоволство от идеята за обединена Европа и работата на „ония там в Брюксел“ в Европейския съюз растат скептичните настроения. Тази тенденция може да бъде проследена много добре по време на парламентарните избори във Великобритания, които ще се състоят през май. Партията на независимостта /ЮКИП/, който получи най-много гласове на евроизборите през 2014, може да повтори своя триумф. С оглед на това британският министър-председател Дейвид Камерън вече обеща на своите избиратели преговори с ЕС за разширяване на суверенитета на Великобритания.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел каза еднозначно: „Свободното движение на европейски граждани в рамките на ЕС не е предмет на разговори“. Камерън се обяви за ограничаването на достъпа до пазара на труда на граждани на ЕС, в опит да се противопостави поне малко на растящата във Великобритания неприязън към чужденците. Ако неговият план се провали, през 2017 във Великобритания е насрочен референдум по въпроса дали страната да остане член на ЕС, Камерън може сам да започне да агитира за излизането от ЕС. Така че още през май може да стане ясно дали Великобритания е готова да каже „гудбай!“.

Подобно развитие ще означава най-сериозната криза в целия ЕС. Евроскептиците в Унгария, Франция, Италия, Швеция, а също така в Германия ще заживеят втори живот. Във Франция, където лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен се бори за излизането на страната от ЕС и изтласква от политическата сцена слабия президент социалист Франсоа Оланд, положението може чувствително да се изостри. Да се превърне в посредник между Великобритания и останалите държави от ЕС – това днес е основната задача на новия председател на Съвета на ЕС, бившия полски премиер Доналд Туск.

Външнополитическите задачи на фона на украинската криза

Според Туск една от най-важните точки в европейския дневен ред е външнополитическата криза №1: ситуацията в Украйна и отношенията с Русия. В качеството си на председател на Съвета на ЕС Туск възнамерява да убеди ЕС в необходимостта да бъде бдителен по отношение на Изтока и едновременно с това да подтикне Русия към диалог.

През март ЕС ще решава въпроса за удължаването на санкциите по отношение на Русия – първото и доста сериозно изпитание пред единството в редовете й. В Италия и Унгария се чуват гласове, които поставят под съмнение смисъла от икономическите санкции, наложени на Русия заради Крим. През май в латвийската столица Рига ще се проведе среща на ЕС с източните съседи – Украйна, Грузия и Молдова.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич заяви, че през тази година ЕС и НАТО трябва да подготвят адекватен отговор на действията на Русия в Украйна. „Нуждаем се от политически диалог с Русия, но в същото време заради нейното агресивно поведение трябва да се провежда политика на сдържане“. Ринкевич твърди, че и занапред руският президент Владимир Путин ще проверява стабилността на Запада и ще провокира НАТО. „Ние трябва да бъдем много предпазливи“, казва външният министър на Латвия.

Европейската комисия пое ангажимента през 2015 г. да отдели особено внимание върху опростяване на работата на бюрократичния си апарат и да внася за разглеждане в парламента по-малко законопроекти, но най-важните и значими от тях. Дали тези планове ще станат реалност, това ще стане ясно по-късно, тъй като парламентаристите вече категорично се обявяват срещу изказванията, че определени законопроекти, свързани с екологията, ще бъдат орязани или свалени от дневния ред. С наближаването на края на 2015 г. въпросите на екополитиката ще излязат на преден план в Европа: в Париж ще се проведе Световна конференция за климата, организирана от ООН. ЕС е за установяването на задължителни за всички цели и норми за намаляване на отделяните в атмосферата вредни емисии.

Ватерло и краят на Втората световна война

2015 г., също както и миналата година, е наситена с исторически дати. През май ще бъдат отбелязани 70 години от края на Втората световна война. Преосмислянето на темата за войната и мира в Европа придобива особено значение на фона на днешната криза по източните граници на ЕС. Затова какви последици може да донесе завземането на територии и ликвидирането на цели държави напомня друга дата – през юни ще се отбележи 200-годишнина от битката при Ватерло. Недалеч от днешната столица на ЕС Брюксел жадният за власт френски император Наполеон е претърпял решаващо поражение. Самата битка ще бъде пресъздадена с участието на няколко хиляди статисти. На представлението се очакват гости от цяла Европа. Ще припомним, че през 1815 г. Великобритания, Русия, Прусия и Австрия заедно са се сражавали срещу агресора – Франция. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Европа-2015: Брюксел разкрива плановете си