shareit

Диагноза: буца в гърлото

| от |

Автор: Ивета Димитрова

Клиничен профил: младежи на възраст между 19 и 25 годишна възраст, далновидни и амбициозни, с ясно изразено чувство за необяснима липса.

Симптоми: рязко желание за пътешествия последвано от жажда за знания. В по-напреднали стадии на болестта, пациентът бива налегнат от носталгия и неистов глад за всичко родно в това число език, литература, музика, храна. Изострени сетива към горепосочените.

Лечение: липов чай, топла филия с лютеница или баница с айран. Доказано дълготрайно действие, обаче, има единствено еднопосочният билет.

11004518_10152823016323757_1176324341_n

И преди да затърсите хиксчесто от горния десен ъгъл на прозореца, бързам да уточня, че не става дума за началото на поредното орторексично послание сътворено изпод пръстите на самопровъзгласил се гуру във форумите за здравословно хранене и статия от рода на ’10 суперхрани с помощта, на които ще доживеете до сто’. Става дума за добре познатата на … (май им изгубихме броя вече) български студенти в чужбина диагноза ‘Буца в гърлото’. ‘Буца в гърлото’ е често срещан феномен с нарастващ интензитет в течение на годините ‘обучение’. Звучи ли ви познато, generation Y?

Всичко започна преди 4 години. В град София на международната автогара ‘Сердика’, пред поредния, пукащ се по шевовете, автобус за заветната дестинация Лондон. Връщайки се назад си мисля, че с по-трудно довиждане от това, което трябваше да кажа тогава не съм сблъсквала. Историята продължава през разходки по плажа на южния английски град Портсмут, дълги съзерцания в небето над поредното ‘наето вкъщи’, трудни изпити, неспокойни нощи, пътувания, френски шансони, билети, никога напълно разопаковани куфари, безкрайни вечери на skype, viber, magicjack, facetime, facebook etc., пукане на пръсти, събирания, раздели и така нататък, и така нататък. Всичко това с една едничка картина в съзнанието: деня, в който ще получа това, за което съм дошла, ще хвърля шапката над стълбите на Гилдхол и ще се прибера там! Онова там с главно ‚Т‘, което колкото и хубаво да е било преди, колкото трудно и неудобно да е сега си е моето ‘там’, нашето ‘там’. ‘Много мина, мъничко остана’, мило мое там!

Ивета Димитрова

Дотогава ще пазя зорко своя набор за оцеляване, добре познат на студента в чужбина, състоящ се най-вече от добрезаредена батерия за дълги разговори с най-любимите, богата библиотека с българска литература и пълен външен хард диск с българска музика и любимите, на всички вкъщи, български филми.

Мисля си обаче. Някак уютната, но все така студена чужбина излезе много добър възпитател. Добре познатата тръпчива амалгама, лайтмотив на ежедневието на всеки български студент в чужбина, затискаща буца в гърлата ни ежедневно (или май е по-добре да кажа еженощно), в действителност ни учи на така важните днес търпение и благодарност. Търпение, че скоро ще се върна и благодарност, че именно на мен е била дадена възможността да събера най-доброто от чуждото и да го пренеса вкъщи.

И все пак, страшно е!

Чужбината, чуждите езици, чуждите нравите, чуждата кухня стават някак удобни, докато родните думи започват да бягат, изнизват се, за да си проправят път на чуждите, мирисът на мекици става тягостен, натрапчив, а нашенското ‘опа’ непонятно. Нагодихме ли се като две парчета пъзел, аз и тя?! Къде е последният, шести от теорията на Фридеш Каринти, който ме разделя от вкъщи. С него е лекарството за болестта на имигрантската ми душа и пътя обратно към дома, където всичко родно ще е отново мое. Засега сме само аз и вярата. Онази прашинка надежда, че Фридеш Каринти е бил прав. Че само шестима души/стъпки ни делят от един любим човек/място. Сикс дигрийс оф сепарейшън и парченце вкъщи, моля, ASAP!

Задавайки си въпрос след въпрос и търсейки навсякъде отговори, съдбата ми поднесе много приятна виртуална изненада – срещата с екипа зад страхотната идея наречена BG Careers Fair. The best is yet to come, пее фена на Scorpions в мен и се надява, че благодарение на общите ни усилия още много млади хора със същата диагноза като моята ще намерят своя лек. Защото само така ще успеем, заедно!

П.П За да се борим заедно с горепосочената диагноза и да търсим варианти за нейното незабавно лечение екипът на BG Careers Fair, над 20 изложители от водещи компании в България и аз ви очакваме на 7.03.2015 в сградата на Българското Посолство в Лондон и на 18.04.2015 във Франкфурт. За безплатна регистрация и повече информация клик тук.

11022808_10152823016948757_424556744_n

 
 
Коментарите са изключени за Диагноза: буца в гърлото