shareit

Бетонови терминатори

| от |

Ина Михайлова

Поредно строително безобразие. Бетонират част от залива на плажа „Корал“, едно от последните незастроени кътчета, алармираха природозащитници. Нередности няма, заоправдава се Лиляна Павлова. Нямало дюни, а „навети пясъци“. Снимките и телевизионните репортажи с бетоновите площадки на метри от вълните са халюцинация. Зрителна измама е и оградата, издигната посред плажната ивица на Кранево – изключителна държавна собственост…

Сагата със строежа в Къмпинг „Юг“ е пълна… боза. През 2004 г. имотът придобил статут на урбанизирана територия, през 2012 г. имало разрешение за строеж, през 2013 г. то било отменено заради изтекло разрешение по ОВОС, през 2014-а… Сега сме 2015 г. Дали всичко е законно и в срок? И за какви нередности мрънкат от МРРБ? За кмета на община Царево всеки лев в района е бонус. Срещу който като нищо утре може да каже, че се строи не върху плажната ивица, не върху дюни, а върху „навети пясъци“. С риск след година строежът да бъде отнесен.

Ако може да се строи, защо не дават картите на дюните, упорстват природозащитниците. „Защото няма регламент“, отговарят адвокатите на бетоновите терминатори. Които като марокански скакалци пъплят по Черноморието ни. И с любезното съдействие на управляващите опоскват остатъците от природа.

Какво стана с поуките от „Дюнигейт“?

Тогава управляващите от ГЕРБ доразвиха с апломб практиката да раздават терени по морето за жълти стотинки, тайно променяйки предназначението им. Уж за да спре инвазията, бяха изработени карти на дюните. Днес те са по-тайни от свещения граал. Защо ли? Защото корупционните схеми за клиентелата от инвеститори се завръщат с пълна сила.

 
 
Коментарите са изключени за Бетонови терминатори