shareit

А някой кара кооолееело!

| от | |

На 19 април отбелязваме Световния ден на велосипеда. Денят става популярен като такъв, след като през 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман за първи път умишлено приема синтезирания от него наркотик ЛСД и усеща неговото действие като се прибира у дома с велосипед.

Припомняме ви един разказ от първо лице за меката на велосипедите – Холандия от Габриела Величкова

Велосипедите. Велоалеите. Пъстрота и движение. Оказа се, че в Холандия на човек се пада повече от един велосипед. В първия момент си казах „Кааажи честно”, но после се поразрових и се оказа, че холандците изглеждат софт на фона на над 430 млн. велосипеди в Китай. В интернет пространството има достатъчно информация за велосипедите. История, години, количество произведени велосипеди в различни страни, статистика за околната среда, за изразходвани калории, предимства на велосипеда като превозно средство, спортни дисциплини, магазини за велосипеди, класации на най-добрите велосипеди, ремонт на велосипеди и т. н., и т.н. Нужно е само да напишеш думичката „велосипед” в гугъл и, както се казва „взЕми тез хиляди страници с информация”.

Спомняте ли си онзи скеч на Шкумбата с бай Тошо, който откривал завод за „вело…вело…абе за колелета”? Аз много се смях, като си спомних. След това ми изплува песента на P.I.F., в която някой караше кооолееело. И както си тананиках тази песничка, реших да проверя има ли други песни, включващи велосипеда. Оказа се, че хич не са малко, но силно препоръчвам:

Queen – Bicycle Race

I want to ride my bicycle
I want to ride my bike
I want to ride my bicycle
I want to ride it where I like

Red Hot Chili Peppers – Bicycle Song

Happy days but sad I’m facin
Heaven knows that I’m on the case
How could I forget to mention the bicycle?

Pink Floyd – Bike

I’ve got a bike. You can ride it if you like.
It’s got a basket, a bell that rings and
Things to make it look good.

Kraftwerk – Tour De France

Le velo vite repare
Le peloton est regroupe
Camarades et amitie

След това попаднах на статии за правилното хранене на велосипедистите, според които най-добрият хранителен план за колоездача е този, който включва много ниско съдържание на мазнини и храни с високо съдържание на въглехидрати.

Но май се разсеях… Щях да ви разказвам за Холандия и за Амстердам, но ако започна ще спомена бира… И ще стане дълга и широка, защото нали знаете колко полезна е бирата… Затова направо ще ви покажа Амстердам. И Утрехт и Хага… С много колела. Пък хората са казали: една снимка – 1000 думи…

А, щях да забравя… нали знаете защо слонът не може да кара колело? Защото няма малък пръст за звънеца!

 
 
Коментарите са изключени за А някой кара кооолееело!