shareit

A какви гейове имаше едно време…

| от Вучето |

Миналата седмица най-добрият ми гей-приятел ми изпрати скрийншот на поредната персона, която си беше харесал в Тиндър. Гледам, гледам, гледам снимката и недоумявам – как пък може този младеж, с когото взаимно са се лайкнали, толкова да прилича на жена! Виждала съм много сполучливо направени травестити, обаче този избиваше рибата. Фини черти, тънко носле, меки руси къдрици и абсолютно невидима адамова ябълка.

– Много хубав този, бе муцка! – възкликвам аз.

– Това е жена, ма! Медицинска сестра. Ти за мъж ли я помисли??

– И какво сега? С жени ли ще излизаш?

– Ами що не, искам да опитам нещо ново.

Емил от 15 години е на гей пазара и през ръцете му, образно казано, са минали десетки, за да не кажа стотици, мъже от различни раси, вероизповедания, възрастови категории, пожарникари, борсови агенти, дизайнери, ай-ти специалисти, полицаи, а веднъж даже имаше един агент в погребално бюро.

А сега изневиделица – момиче. И то не само едно! През следващите няколко дни Емил ми изпрати снимки на още дами, чиито снимки беше слайднал одобрително вдясно, а те моментално му бяха върнали жеста. Искаше ми съвет с коя да излезе на среща, понеже бил много затруднен в избора. Но хайде, ще се поразвихря, каза той, и ще взема да изляза с всички, какво пък толкова.

След втората среща с една 43-годишна PR-консултантка от парижкото предградие Сен Клу даже започна да прави списък с възможните имена за бъдещото си дете, като определено гравитираше около слънчевите – Хелиос, ако е момче, и Хелия, ако е момиче. “Само че на френски началното “х” не се произнася!” Добре, записвам си! И въз основа на записките започвам проучване, за да разбера какво се случва не само с Емил, но и с многото други негови братя, които както той твърди, напоследък са нападнали женските сайтове, престанали са да си ходят по 8 пъти седмично на фитнес и вместо салата с киноа и коктейли с кюрасо, ядат мазни лучени кръгчета и се наливат с бира.

Светът очевидно полудява, щом вече и гейовете обърнаха резбата!

А какви гейове имаше едно време… И под “едно време” имам предвид времето, когато ЛГБТКИА* движението все още беше само ЛГБТ, а женичките пищяха като обезумели и си хвърляха сутиените по сцената по време на концертите на Рики Мартин, защото той някак успяваше да ги заблуди, че е латино мачо, който е в състояние да заплоди всяка една от тях само със силата на погледа си. Само допреди десетина години винаги можехме да разпознаем “гейчето” на улицата или в бара, защото…ами всъщност нямаше как да е иначе, понеже всички стереотипни характеристики бяха налице. Гейовете-актьори играеха гей персонажи и само от време на време изникваше по някой хетеро, който в продължение на девет сезона да изиграе гей-съквартиранта на Дебра Месинг.

След десетилетия на репресии, конспирации и прикрити ролеви игри на стражари и апаши, в началото на 90-те хомосексуалните мъже и жени започнаха масово да излизат от гардеробите. Слънцето най-после изгря на улицата на толерантността към всички “различни” и започна голямото еднополово женене и размножаване. Сума ти известни личности се събраха официално със своите еднополови половинки, обзаведоха грандиозни къщи за милиони долари и станаха горди родители на по чифт деца.

И покрай примера на ВИП-овете, светът отвори широко обятия, за да приласкае всички онези, които искаха открито да носят токчетата на мама или да се целуват с любимото момче, докато се редят на опашка, за да влязат на концерт на Лейди Гага или Адам Ламбърт. It’s gay to be gay! Весело е да си гей. И как да не е? В който и по-голяма град да се намирате по света, гей баровете традиционно се оказват оазиси на разкоша, разкрепостеността и забавата.

Гей културата измина дълъг път от времето, когато хомосексуалните мъже са били хвърляни в затвора по обвинения за содомия до момента, в който травеститското риалити на Ру Пол не се превърна в една от най-любимите и популярни в целия свят ТВ шоу-програми. Мобилните приложения като Grindr, Scruff и други направиха достъпа до безметежни еднополови любовни преживявания също толкова лесен, колкото влизането в сладкарница. Гейовете имат свои клубове, индустриални и музикални брандове, дори цели курорти.

Но както българите обичаме да казваме, много добре не е на добре. Като контрапункт на цялата тази жизнеутвърждаваща гей енергия, призракът на един нов социален и психологически феномен се прокрадва в шикозно осветените локали, обитавани от любителите на еднополовите ласки.

Gay fatigue, буквално “гей умора”, е термин, който за първи път се появява в градския сленг, за да изрази липсата на желание и енергия да се поддържа характерния за гейовете лайфстайл. Психолози твърдят, че до това емоционално състояние може да се стигне по редица различни причини: прекомерни ежедневни грижи за поддържането на безупречен външен вид, пренасищане от срещите, уговорени в дейтинг сайтовете и мобилните апликации и т.н. Има го обаче и цялостното усещане за преливане от пусто в празно. А то спохожда тези, които, въпреки усилията да вършат всичко безупречно, така и не успяват да си намерят партньор, да се реализират в живота и да бъдат щастливи.

Светът на гейовете може и да е едно безкрайно фантастично опиянение, в което отсъстват мрънкащите съпруги с размазан грим, но той е и една безкрайно изтощителна вселена с характеристиките на сексуална видео игра. Неподготвените играчи задължително загиват накрая. Затова и много от тях в един момент решават да натиснат PAUSE преди да паднат мъртви, пронизани от нечий виртуален меч. И затова превключват на друг игрови режим.

Разбира се, това, че гейовете започват да изпитват този тип “умора”, в никой случай не означава, че магически са били “излекувани” от секусуалността си. О не! За да разберете по-добре какво се случва в главата им, си спомнете как, когато прехвърлихте 30-те, изведнъж престана да е “много яко”, когато сутрин се събудите на нечий чужд диван, със засъхнали петна от повърнато по ризата и нула спомени от станалото предната вечер.

Всъщност гей умората не е реална умора от сексуалната ориентация. Тя по-скоро е едно от проявленията на всеобщата умора на съвременния човек от всичко и от всички. Вече нищо не е достатъчно интригуващо, достатъчно впечатляващо и достатъчно задълго ангажиращо вниманието.

Алкохолиците се уморяват да пият и стават наркомани, наркоманите зарязват наркотиците и обикват Господ, а на Господ му писва да създава добрини и деца-гении и поръчва малко африканска свинска треска. Да си последователен в заниманията и пороците си, изглежда, вече не е fun. Така че, мачовци от всички страни, бъдете нащрек! Защото ако “гей умората” се разпространи като пандемия, много вероятно е женският пазар да затвори за вас.

Понеже уморени или не, гейовете винаги ще изглеждат една идея по-добре.

* LGBTQIA – Лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър, интерсексуални, асексуални

 
 
Коментарите са изключени за A какви гейове имаше едно време…