2015-а ще бъде годината на „Юбер“ в здравеопазването

| от |

Барбара Шазел, Мета медия

Според Фред Уилсън 2014-а е била годината на икономиката на участието с груповото финансиране и икономиката на споделянето. А 2015-а ще бъде годината на технологиите на здравето и благосъстоянието.

В отговор на въпрос при откриването на LeWeb14 в Париж Фред Уилсън очерта тенденциите, които ръководят инвестициите му в идните години – здравето и благосъстоянието.

– трябва да видим появата на „Юбер“ или на Airbnb в тези сектори.

– появата на борсата на значителен брой компании от икономиката на споделянето и груповото финансиране.

– нова екосистема от подходящи за носене устройства, но повече под формата на лична мрежа от прихващачи и терминали, отколкото чрез не непременно явния успех на бъдещите свързани часовници“.

„Юбер“ – пример за иновация, който трябва да се следва въпреки бруталността му

Фред Уилсън говори за успеха и бъдещето на „Юбер“, създаден на конференция LeWeb преди шест години, който в момента се оценява на 40 милиарда долара. И макар да признава успеха на неговите често жестоки методи и „безмилостен начин на изпълнение“ на платформата за градски транспорт, той счита, че „самохвалството и арогантността“ вече са изместени. „Юбер“ трябва да съзрее и да се научи да работи със системата“, казва Уилсън.

Освен за „Юбер“ той говори и за „Лифт“ (Lyft), който „ще бъде за „Юбер“ това, което е Туитър за Фейсбук“. Уилсън е убеден, че подобни услуги по-скоро ще съжителстват с традиционните таксита, отколкото да ги заменят.

Но тенденцията, която експертът изтъква, е тази с електрическите коли. „Ако имаше 20 бензиностанции южно от 34-то авеню в Ню Йорк, днес има не повече от две“, казва той. Според Уилсън 20% от колите в САЩ ще бъдат електрически през 2020 г. Колкото до колите без водач, те биха могли да заработят до пет години при условие, че хората ги искат. Според специалиста предизвикателството е не толкова технологично, колкото технологията да бъде приета. Той продължава да вярва и в биткойните, въпреки известното недоверие тази година.

Здравето като силна тенденция през 2015 г.

Освен мобилните компании Фред Уилсън изтъква важното значение на сектора на здравеопазването. Той залага на компаниите, разработващи приложения за пациентите (които ще поемат контрола върху здравето си) и за лекарите (които ще използват тези данни).

Фред Уилсън уточнява, че за него привлекателните компании са тези, които „заобикалят съществуващите пазари, за да създадат ново потребление“, въпреки проблемите с регламентацията, пораждани от иновациите, които не се побират в нито една правна структура.

Критикувайки европейските ръководители заради неудобството им спрямо иновациите (най-вече Ангела Меркел след неотдавнашните й позиции срещу неутралността на интернет), Уилсън признава, че би било добре да се помисли за последиците от технологиите върху нашите компании и поведение, най-вече относно въпросите, свързани с идентичността. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за 2015-а ще бъде годината на „Юбер“ в здравеопазването