shareit

Три пъти ура за Роберто Бенини!

| от chronicle.bg |

Дребничкият италианец, който може да ни разсмее дори когато не искаме да се усмихваме, е от творците, на които им е простено всичко. Дори да ги помним само с едно заглавие, както е случаят при широката публика. За нея Роберто Бенини ще остане известен най-вече с филма си „Животът е прекрасен“. Комедията-драма от 1997 г. поставя рекорд на тогавашните „Оскари“ – един човек печели наградата за най-добър актьор, най-добър сценарии и най-добър режисьор. Бенини става един от четиримата удостоени с трите награди за един и същи филм.

Но това, че повечето го свързват предимно с един от най-добрите (и най-противоречиви) филми за Холокоста, изобщо не означава, че с това се изчерпват възможностите на италианеца.

Първите опити на малкия комедиант от Италия съвсем не са посрещнати с успех. В началото филмите му са белязани от дръзки за консервативната Италия идеи и цензурата често пъти се стоварва върху тях. Дори най-успешният му филм е посрещнат от противоречиви отзиви и режисьорът е критикуван за представянето на Холокоста като една голяма шега.

Затова обожаваме Бенини. За способността му да ни кара едновременно да плачем и да се смеем. Затова днешната дата, на която той става на 65 години, е важна за нас. Затова ви предлагаме да видите нашите пет любими филма с негово участие (в галерията горе).

 
 
Коментарите са изключени за Три пъти ура за Роберто Бенини!