So Indipendent се открива тази вечер: какво, къде, кога?

| от chronicle.bg |

Октомври и ноември са месеците на фестивалите у нас! След приключване на един (CineLibri), очакване на друг (Киномания 2018), от днес се намираме в разгара на трети, също толкова интересен. С прожекция на биографичния филм McQueen тази вечер от 19:00 часа в кино „Люмиер“ започва деветото издание на фестивала за независимо кино Sofia Independent Film Festival.

В дните от 26 октомври до 3 ноември в Дом на киното, Люмиер Лидл, Одеон, Г8 и Евро Cинема ще бъдат прожектирани филми от 4 континента. 30 филма ще се борят за наградите в категориите за игрален, документален и късометражен филм, а извънконкурсната програма ще ни срещне с най-добрите заглавия от световните кино афиши за последните 12 месеца.

Скот Хилиър – операторът на носителя на оскар Twin Towers и директор на фестивала ЕCU ще бъде специален гост и ще проведе уърк шоп More Than A Script Competition на 27 октомври в КИНО КУЛТУРА.

Със специален акцент към късометражното кино, в тазгодишното издание ще видим изключителни заглавия, част от които за първи път се качват на голям екран у нас. А с лентата „Поетът и дяволът“ на 30 октомври в 18:30 часа в кино „Одеон“ ще отпразнуваме 60-годишнината на Владо Пенев. В навечерието на юбилея си, актьорът ще бъде специален гост на прожекцията, която ще зарадва киноманите и любителите на So Indipendent.

На специална вечер, посветена на алпиниста Боян Петров, ще се излъчи филмът “Лятото свършва през юни”, който представя изкачванията на два осемхилядника – Гашербрум II (8 036 м) в Каракорум през юли 2017 г. и Даулагири (8 167 м) в Хималаите през септември 2017 г. – последните два върха от Хималайската корона, успешно изкачени от Боян.

Извън състезателната програма на Sofia Independent Film Festival, носител на Оскар през 2018 г. за чуждоезичен филм, е и лентата „Фантастична жена“. Филмът разказва историята на Мaрина – трансексуална жена, която работи като сервитьорка и певица в нощен клуб. Една вечер мъжът на живота ѝ умира, но Марина е лишена от възможността да скърби за своя любим. Това е филм за живота след смъртта и за силата да накараш себе си да продължиш напред, въпреки бурята, която бушува в сърцето.

Със световна премиера в рамките на фестивала очакваме филма „Лоша компания“ на режисьорът Джош Слейтс. Филмът разказва историята на една авторка, която проправя своя път на турне на книгата си.

Със задачата да оценят филмите в състезателната програма и да изберат най-добрите сред тях са натоварени Галина Тонева (продуцент), Александра Цветкова (PR специалист, ориентиран във филмовата индустрия), Иван Владимиров (сценарист и режисьор), Лорис Сърци (сценарист и режисьор) и актьорът Иван Юруков.

Ето я и програмата на фестивала:

SO2018_Programa (1)

 
 
Коментарите са изключени за So Indipendent се открива тази вечер: какво, къде, кога?