shareit

Онлайн видео канал ще „говори“ с тийнейджъри за секс

| от chronicle.bg |

За първи път в България видео канал ще помага на тийнейджърите със съвети по едни от най-вълнуващите и специалните теми в техния живот – любовта, секса и отношенията между хората. Това включва първи срещи, раздели, връзки от разстояние, запознанства и безопасност в интернет, как да разпознаят насилие, как да реагират или да се предпазят от насилие, промени през пубертета – не само в тялото, но и емоционални, първия път, видове секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции и много други.

Проектът е част от работата на LOVEGUIDE.BG – интерактивна платформа, която има за цел да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища. Освен онлайн, тя достига и до тийнейджърите чрез разнообразни обучения, провеждани в цялата страна.

Водещата на канала е Весела Бабинова, носител на Аскеер за изгряваща звезда. А на различните коментари и въпроси ще отговарят експерти в различни сфери.

България е в челото на всички негативни статистики, свързана със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те се учат на принципа проба – грешка, от връстниците и порното, заливащо ги отвсякъде.

Проблемът, който новият видео канал адресира, е огромен – страната ни е на първо място в Европа по нежелани бременности и раждания при момичета между 14 и 19 години. 9 от всеки нови 10 случаи на ХИВ са се заразили по сексуален път, докато преди 3-4 години това е било при инжекционна употреба на наркотици, над 50% от новите случаи на ХИВ са хора между 15 и 29 години. Почти всяка 4-та жена у нас е била жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.

Новият видео канал е за тийнейджъри между 13 и 18 години с достъп до интернет. Те са на ръба да започнат да водят сексуален живот или току-що са започнали. Това е огромната част от българските тийнейджъри, които търсят отговори на въпросите за сексуалното здраве и интимните отношения, но не ги получават нито вкъщи, нито в училище. Платформата ще работи с тях, за да предотврати нежелани бременности, сексуално предавани инфекции, насилие и всички останали негативни ефекти от липсата на подходяща информация.

Каналът на loveguide.bg стартира с по един епизод на седмица, всеки на различна тема – ‚първия път‘, ‚мокрите сънища‘, ‚‘форми и размери на пениса‘, ‚ ‚женският оргазъм‘, ‚изневярата‘, ‚мастурбацията‘ и много др. Предстои обогатяване и разнообразяване на формата.

 
 
Коментарите са изключени за Онлайн видео канал ще „говори“ с тийнейджъри за секс