shareit

Обичаме те, Тилда Суинтън!

| от chronicle.bg |

Литературните критици казват, че романът „Одисей“ на Джойс няма нито предшественик, нито наследник в литературата. Седи сам насред огромното поле от произведения на ХХ век и се отличава с гениалността и сложността си. Същото може да се каже и за Тилда Суинтън. Тя стои сама насред киното без аналог и до днес.

Тя е най-успешният хамелеон на своето поколение. Жена, която въпреки яркия си образ и царствено излъчване, може без усилие (или поне така изглежда) да се преобрази в 82-годишен старец, съсухрена стара жена, уродлив демагог, бляскав моден редактор, безполов ангел, Кралица на зимата или светски хроникьор.

Това и още неизброимо много е британската актриса Тилда Суинтън.

На нея можем да разчитаме винаги да се появи в неотразим тоалет, който на всички останали в бранша би изглеждал повече от гротескно. Но не и при нея. Защото тази жена, със своя андрогинен образ, може да носи всичко, да играе всичко, и всичко да бъде като създадено специално за нея. Трудно бихте я познали в повечето й роли – тя обича да играе персонажи, за които трябва да избяга драстично от външния си вид.

Определено можем да кажем, че няма друга звезда като Тилда Суинтън, която така да приковава вниманието. Не е ясно с какво точно. Студеното изражение, изсеченото лице, почти като произведение на скулптурата, прическите… Тилда Суинтън е необяснима магия, на която всички са подвластни.

Сега нямаме търпение да я видим в следващия й филм – „Suspiria“, за който се говори, че ще я нареди сред фаворитите за „Оскар“. По повод рождения й ден, който беше вчера, и „Suspiria“, чиято премиера в САЩ беше преди дни, споделяме любимите ни роли на най-отличаващата се актриса, която киното някога е създавало.

 
 
Коментарите са изключени за Обичаме те, Тилда Суинтън!