shareit

Лек полет, Микаел Нюквист. Пет роли, с които ще те помним

| от Амелия Понд |

За българската публика Микаел Нюквист е мъжът влязъл под кожата на Микаел Бломквист в първата киноадаптация на трилогията „Милениум“. Той играе скандалния журналист, който заедно с хакерката Лисбет Саландър, хваща сериен убиец на жени на малък шведски остров.

За шведската публика обаче Микаел отдавна е звезда. Той започва актьорската си кариера на 17 години с участието си в пиеса по Артър Милър и се записва да учи това няколко години по-късно в академията в Малмьо. Преди това мечтата му е да стане хокеен играч и дълго време тренира. Но претърпява инцидент и му се налага бързо да се откаже от спорта и съответно да си намери нова мечта.

Хокейният спорт е загубил много за сметка на шведското кино.

За своите 56 години Микаел има над 90 роли във филми и сериали. За последните 6 години снима активно и в американското кино. Може би заради бума, който „Мъжете, които мразеха жените предизвика“. Година по-късно той и Нуми Рапас правят и останалите две части на шведската трилогия, в които насилието и студената скандинавска бруталност ескалира главоломно. Американското кино така и не успя да се споразумее как да направи книгите на Стиг Ларшон и си остана само с един филм. Изключително добър наистина, но все пак.

Година след финала на трилогията „Милениум“ шведската телевизия решава да направи и сериал базиран на книгите. Лисбет Саландър и Микаел Блумквист правят шест дълги епизода за други техни приключения, които също заслужават да бъдат погледнати, ако сте фенове на филмите.

Само преди няколко години Микаел решава да разкаже за детството си и съответно издирването на биологичните си родители, като всичко това описва в книгата „Just after Dreaming“ („След мечтите“). Когато ги намира установява, че във вените му тече и италианска кръв, заради баща му, с когото стават изключително близки.

Ние харесвахме Микаел като актьор, в родната си Швеция той играе до последно и на сцена, както в американските, така и в скандинавските му роли. Избрали сме пет популярни за вас.

„В момента имам хубав живот и съм много горд от работата си“, казва Микаел в едно свое интервю преди време. Ние му желаем лек полет.

 
 
Коментарите са изключени за Лек полет, Микаел Нюквист. Пет роли, с които ще те помним