shareit

Кейтлин Нейкън от The Walking Dead e новото явление в телевизията

| от Дилян Ценов |

Познаваме я най-вече като Енид от сериала The Walking Dead (“Живите мъртви“). Момичето, което влезе в сериала преди няколко сезона, а вече е един от централните персонажи и предстои все по-често да я виждаме на екран.

Кейтлин Нейкън е на 18 години и отлично се справя с растящата вълна от популярност, която я връхлита. Развлекателната индустрия е в кръвта й още от дете. На три години започва да се занимава с балет и участва в спектакли. На 13 решава, че иска да се посвети на актьорското майсторство – уъркшопи, училища, уроци. Започва да живее между Атланта и Лос Анджелис и съдбата я среща с правилните хора.

През 2013 година получава първата си роля в киното в нискобюджетен филм. Големият пробив идва преди две години, когато става част от състава на популярния сериал „Живите мъртви“. Ролята е на Енид – момичето, чиято единствена задача е да оцелее в постапокалиптичния свят, в който зомбита са завладели земята и съществуването на човечеството е почти невъзможно. Момичето няма избор – трябва да свикне с обстоятелствата или да умре. Карл(Чандлър Ригс) идва на помощ и двамата заедно стигат до момента, в който тя вече е лидер, жена, готова да взима решения, а не интровертното момиче от преди.

Кейтлин Нейкън е момиче с огромна енергия. Пее, танцува, играе. За краткото време, в което разговаряхме успя да ни зарази с младежкия плам, от който разбираме, че отсреща стои една бъдеща добра актриса.

the-walking-dead-episode-515-enid-nacon-1200

Първата ти работа в развлекателния бизнес е в балета. Как започна да се занимаваш с балет и на какво те научи това изкуство?

Когато гледам записите, които имаме вкъщи, виждам, че още преди да се занимавам с балет постоянно съм танцувала или пеела. Имах много излишна енергия, която изразходвах като забавлявах другите. Един ден, още бях малка, майка ми ме попита дали искам да тръгна на уроци по балет и така започна всичко. Бях много ентусиазирана в началото и искрата в мен се запали. Балетът всъщност ме въведе в света на актьорското майсторство. Показа ми какви качества трябва да притежава един артист. Научи ме на дисциплина. От него всъщност получих цялостния поглед, който имам върху играта и разбрах какво е да правиш нещо, което обичаш.

В последните сезони персонажът ти все повече присъства в сюжета. Вече си един от главните герои. Каква е разликата между преди и сега?

Едно от основните предимства да участвам постоянно е, че знам всичко, което ще се случи в сериала. Когато играеш малка роля, обикновено ти изпращат само сценарии на епизодите, в които героят ти участва. Когато си в главна роля, получаваш всеки сценарии, знаеш накъде отива героят ти, знаеш какво се случва с останалите. Тези неща по принцип се пазят в тайна.

В последния осми сезон на „Живите мъртви“ много женски персонажи са развити и дообогатени. Придадена им е нова енергия, стават по-силни. Къде ще бъде поставена Енид в този контекст на все по-силни женски персонажи, имайки предвид, че е и доста по-млада? Ще оцелее ли в този свят?

Именно това е едно от нещата, които харесвам в този сериал – как са изградени тези силни женски персонажи. Мисля, че специално за моята героиня това е много полезно, защото се оказва заобиколена от тези жени и се учи от тях. Помежду им има доста общи неща. Освен това ги наблюдава как действат, какви лидери са и накрая те стават нейни модели за подражание. Благодарение на тях тя става също толкова добра в действията си.

enid

Кои бяха твоите първи ментори в актьорското майсторство?

Когато става въпрос за екрана, може би това е човекът, който освободи пътя ми към киното и телевизията. Той преподава в Джорджия, също така работи и в Калифорния. Той ме представи на този малко страшен свят. И не само ми преподаваше, но и ми даде доста ценни съвети за индустрията. След това попаднах на други учители, от които също се учих. Това е един голям кръг от много хора. Майка ми също е една от тях.

Коя е най-добрата ти сцена в сериала досега според теб?

Наистина обичам да влизам в кожата на Енид и една от причините е развиването й като персонаж. Ще я виждаме все по-често, ще разберем коя е. Една от любимите ми сцени е тази, в която Глен и Енид отиват в църквата, за да потърсят помощ. Помня, че когато четох сценария си мислех „това няма как да стане, не знам как ще се справя“, не бях сигурна в актьорските си способности. Но когато я снимахме, тя просто се получи, всичко някак естествено отиде на мястото си. И от този момент нататък видяхме много повече от Енид, това беше важен за нея момент.

Често се налага персонажите да демонстрират специални умения. Как обаче вие актьорите успявате да усвоите нужното? Изискват ли го от вас още в началото или наемат някой, който да ви научи?

Някои от нас преминават през тренировка. Винаги когато героят владее някакво сложно за изпълнение умение, ни изпращат учител, който да ни тренира. При Енид това не е така, тя няма много трудни за изпълнение номера. Веднъж имаше сцена, в която тя хвърля ножове и за нея работих с учител. Той ми показа как да хвърлям ножа правилно и всичко останало.

enid

The Walking Dead © 2017 AMC Network Entertainment LLC. All rights reserved.

Кое е най-голямото предизвикателство аз теб, когато играеш Енид?

Може би средата, в която снимаме – локациите. Снимаме предимно в Джорджия, климатът е горещ и влажен. Разбира се понякога е трудно да вляза в определено емоционално състояние. Да усетя Енид.

Феновете обсъждат новата любовна история в сериала. Все още не сме сигурни между кого е. Възможно ли е да е между Енид и Карл?

Те двамата имат много интересна връзка. Според мен именно Карл е причината тя да спре да бъде толкова интровертна, да се отвори към света. Между тях винаги ще има силна връзка, независимо дали е любовна или чисто приятелска.

През последните две седмици имаше спад в рейтинга на сериала. Каква според теб е причината?

Интересно е, защото въпреки отливът, все още имаме вярна публика. Това, че сме сериал, който се разпространява по кабелната телевизия ни помага. Според мен не бива хората да спират да го гледат, защото той има още много неща, които да предложи. Много нови теми ще бъдат застъпени, много неща ще се случат. Някои дори ще бъдат болезнени и неприятни за феновете. Мисля, че сериалът има още много потенциал.

„Живите мъртви“ можете да гледате по FOX, понеделник от 23 часа.

 
 
Коментарите са изключени за Кейтлин Нейкън от The Walking Dead e новото явление в телевизията