shareit

Какво очакваме от втори сезон на „Уейуърд Пайнс“

| от |

„Уейуърд Пайнс“, миналогодишният летен сериал, продукция на FOX, с най-висок рейтинг за своето време и за канала въобще се завръща на малкия екран. И двете неща не бяха изненада изобщо.

Сериалът кани за главната си роля звезда като Мат Дилън, който пък за първи път се навива да участва в тв продукция, а на режисьорското място М. Найт Шамалан, си поставя висока летва, има амбиции и в края на деня ги оправдава. Макар да е замислен като едносезонно шоу, като нещо, което има начало и край, без продължения, телевизията убеждава екипа, че втори сезон трябва да има. И ето, че той вече е факт. Първите кадри от него са налични, както и специално видео, което наднича зад кулисите на сериала. Новите епизоди тръгват в края на май.

Първият сезон на шоуто е базиран на трилогията sci-fi утопични романи на писателя Блейк Крауч. Само първата част е преведена у нас, но другите две могат да се намерят на английски.

Историята разказва за почти перфектния град Уейуърд Пайнс, където, както се изразяват: „Раят е нашият дом“. Разбира се, нещата не стоят точно така. Типично създадената утопия започва бавно да се разпада, когато в нея попада агент Итън Бърк – специален агент на ФБР, изпратен в Пайнс, за да търси изчезналите си колеги. За разлика от повечето жители на градчето, той отказва да приеме парадоксалните и нелогични неща, които се случват….

  • Винаги вдигай телефона
  • Никога не задавай въпроси
  • Събирай се на площада, щом те извика
  • Не се опитвай да си тръгнеш
  • Не търси контакт с останалия свят

Правилата на Уейуърд Пайнс са много и всички до един звучат безумно. Итън Бърк започва разследване, свързано с гонене, побойща, трупове и едно-две убийства, за да стигне до истината, която се разтила в три книги. Екипът решава да я събере в 10 плътни епизода и да я разкаже цялата. Съкращава и добавя много елементи, много сюжетни линии падат, но пък на финала имаме динамичен анти-утопичен хорър сериал, чийто първи епизод е режисиран от човека, направил „Шесто чувство“ все пак. И това си личи.

Уейуърд Пайнс е опасан от огромна ограда, за чието създаване Шамалан казва, че се е вдъхновил от детството си и съседите си – семейство Дюпон. Начело на имението по онова време е ексцентричният Джон Дюпон, за когото впоследствие е направен филмът „Ловец на лисици“. Ако не сте го гледали, ето нещо препоръчано, за да запълните времето до втори сезон на „Уейуърд Пайнс“. Смахнатият Дюпон е оградил цялото си имение с непрестъпна ограда, покрай която малкият М. Найт минава всеки ден. Същата страшна, неприятна ограда, те държи в плена и на „Уейуърд Пайнс“ в продължение на десет епизода.

Шоуто решава да е от новия тип телевизия – забързано, задъхано и със звезден състав. Шамалан режисира първи епизод, след което е продуцент на екипа, но лично избира режисьорите на останалите епизоди – почти всеки отделен има различен режисьор. Избира и добър актьорски състав. Начело е Мат Дилън, който казва, че това е най-дългият филм, който е снимал. До него застават Карла Гуджино, Тоби Джоунс, Мелиса Лио, Терънс Хауърд и личното ми guilty pleasure от тийн-киното на 90-те години – Шанън Сосамон.

Много от тях няма да се върнат за втори сезон, но пък екипът може да се похвали с други актьори, които е привлякъл към проекта. Все пак Шамалан отново е начело на снимачния процес. Както и Блейк Крауч, който като автор на историята за света на Уейуърд Пайнс, участва активно в измислянето и написването на сценария. Защото повече книги няма.

Стартът на сезон 2, към който очакванията ни са високи, първо, защото първи сезон ни държа на нокти и второ, защото искрено вярваме, че шоуто спокойно може да си остане и едносезонно и това нямаше да му навреди, започва на 25 май. FOX ще го излъчи и у нас, разбира се.

Ако не сте гледали първи сезон, имате време да наваксате. За тези, които са го направили и са любопитни какво да очакват от сезон 2 – в специалното видео долу, екипът ви дава задкулисен поглед към него.

 
 
Коментарите са изключени за Какво очакваме от втори сезон на „Уейуърд Пайнс“