shareit

Де Ниро в основата на скандал с филм против ваксините

| от chronicle.bg |

Нов филм – Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe, продължава неспиращия дебат „за и против ваксините”. Автор на лентата е Андрю Уейкфийлд – бивш британски хирург, известен с измамното си изследване от 1998 година, в което казва, че ваксините срещу дребна шарка, заушка и рубеола предизвикват аутизъм при децата. За това си твърдение Уейкфийлд губи възможността да практикува медицина.

Затова явно посяга към филмите. Лентата ще бъде прожектирана на фестивала в Трибека – квартал в Ню Йорк. С нея Уейкфийлд твърди същите неща от изследването си.

Робърт Де Ниро попадна в центъра на скандала като един от организаторите на фестивала. Критиците се притесняват, че актьорът и фестивалът дават трибуна за изява на опасна псевдонаука, която може да коства детски животи.

„Имам дете с аутизъм и винаги съм казвал, че за причинителите на тази болест трябва да се дискутира. В 15-годишната история на фестивала никога не съм настоявал някой филм да бъде включван в програмата, но това е много важна тема за мен и семейството ми. Искам да има дискусия по този въпрос, затова ще позволя VAXXED да бъде излъчен. Нито казвам, че казаното във филма е правилно, нито че съм против ваксините – само давам възможност за началото на разговор по тази тема”, каза в своя защита Де Ниро.

Фестивалът в Трибека е основан през 2002 година от Джейн Розентал, Робърт Де Ниро и Крейг Каткоф – според много в следствие на обезлюдяването на района след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. и в опит да „помогнат на обществото да изпита силата на филмите и да променят представите за фестивал”.

 
 
Коментарите са изключени за Де Ниро в основата на скандал с филм против ваксините