shareit

Нов сериал хвърля светлина върху живота и убийството на Даян Фоси

| от chronicle.bg |

През декември на 1966 г. Даян Фоси напуска Съединените щати, за да се отправи към Африка, където започва да изследва горилите.

Докато е в централноафриканската държава Руанда, Фоси се влюбва в тези животни и посвещава живота си на опазването му. Тя се превръща в международна икона и уважаван приматолог, като непрестанно се бори срещу посегателствата на бракониерите. Тази борба вероятно е и причината тя да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството ѝ остават неясни.

Сега имаме възможността да гледаме новия минисериал на National Geographic в три части „Даян Фоси: Тайни в мъглата“, който предлага интимен поглед към живота и завета на легендарната изследователка на примати 32 години след нейното жестоко убийство.

Сериалът ще се излъчи премиерно по National Geographic в България на 7 декември от 21:55 часа и ще бъде показан в общо 171 държави и на 45 езика в цял свят.

National Geographic_DianFossey_SecretsInTheMist (3)

Той е изпълнен с личните наблюдения на Фоси, записани в дневниците ѝ и озвучени от Сигорни Уийвър, която има специална връзка с Фоси. Уийвър печели „Златен глобус“ и е номинирана за „Оскар“ за въплъщението си в образа на изследователката във филма от 1988 г. „Горили в мъглата“. Уийвър неслучайно е избрана да предаде личните мисли и чувства на Фоси. Признатият кино режисьор, продуцент и сценарист Джеймс Марш е изпълнителен продуцент на сериала. През 2008 Марш режисира „Човек върху жица“, документалният филм, носител на „Оскар“, разказващ историята на Филип Пти, който прекосява разстоянието между Кулите близнаци в Ню Йорк върху жица. Марш е отговорен и за филма от 2015 „Теорията на всичко“, номиниран за „Златен глобус“ и „Оскар“, който е посветен на физика Стивън Хокинг и неговите отношения със съпругата му.

Сериалът разказва историята за живота на Фоси от самотното ѝ детство до дейността ѝ в Руанда, където открива изследователския център „Карисоке“ през септември 1967 и прекарва 18 години в изучаване и опазване на популацията на планинската горила там. Сериалът показва близкото ѝ приятелство с младата горила Диджит, чието безмилостно осакатяване и обезглавяване от бракониери дълбоко засяга Фоси, както и хората, с които тя работи. В това число фотографът на National Geographic Боб Кембъл, в когото се влюбва, но разбива сърцето ѝ, когато решава да се завърне в цивилизацията при съпругата си.

National Geographic_DianFossey_SecretsInTheMist (2)

Фоси е брутално убита в отдалечената си планинска колиба през 1985 г. Сериалът разглежда разследването на убийството ѝ, както и последвалия процес срещу МакГуаяр, който е обявен за виновен от властите на Руанда в негово отсъствие. Присъдата на МакГуаяр дълго време е поставяна под съмнение от запознатите с обстоятелствата, а сега – с ексклузивния достъп до личните принадлежности на Фоси, включително предмети от местопрестъплението, както и интервю със самия МакГуаяр – неговите твърдения, че е невинен, се сдобиват с нова достоверност.

С поглед към завета, оставен от Фоси, сериалът включва кадри на групата горили на Пабло, наследници на горилите, които Фоси изследва. Благодарение на нейната работа по опазване на популацията на планински горили в Руанда групата има шанса да оцелее през най-зловещите години на посегателство и заплахи в тяхната територия на местообитание.

 
 
Коментарите са изключени за Нов сериал хвърля светлина върху живота и убийството на Даян Фоси