„Берлинаре“ тръгва със серия биографични филми

| от chronicle.bg |

Около 400 филмови продукции и ленти, защитаващи политически каузи, ще бъдат представени на международния кинофестивал в Берлин, който ще бъде открит в четвъртък, съобщава БТА. Журито ще бъде председателствано от режисьора Пол Верховен, станал известен с филмите си „Робокоп“, „Първичен инстинкт“, „Тя“.

В надпреварата за наградата „Златната мечка“, която ще бъде връчена на 18 февруари, ще участват 18 филма. Извън конкурсната програма обаче организаторите са си поставили за цел да бъдат показани вдъхващи оптимизъм филми в днешния белязан от кризи свят.

Биографичните филми ще са лайтмотив в тазгодишното издание на фестивала. Той ще бъде открит с прожекция на филма „Джанго“, режисьорския дебют на французина Етиен Колмар. На Берлинале ще се състои световната предпремиера на филма, който разказва за легендарния джаз китарист с ромски произход Джанго Райнхарт и за преследванията, на които семейството му е било подложено от нацистите. Филмът „Моди“ проследява последните години от живота на канадската художника Мод Луис, която е засегната от тежко заболяване. Ролята на художничката се изпълнява от Сали Хокинс. Документалният филм „Бойс“ пък представя противоречивия живот на Йозеф Бойс, един от бележитите германски художници след Втората световна война.

Полската режисьорка Агнешка Холанд, заснела филма „Европа, Европа“, ще представи лентата си „Диря“ – феминистка приказка за феи, базирана върху историята за ексцентрична пенсионерка, която се бори с мачо поведение в селището си в посткомунистическа Полша. Става въпрос за един от четирите филма в конкурсната програма, заснети от жени. Другите три са „The Party“ на Сали Потър с участието на Кристин Скот Томас, описващ празнична лондонска нощ, удавена в кръв, португалският „Colo“ на Тереза Вилаверди и „За тялото и душата“ на Илдико Енеди, представящ любовна история в кланица в Будапеща.

С интерес се очаква и прожекцията на френския филм „Акушерката“ на режисьора Мартен Прово с участието на Катрин Фро и Катрин Деньов.
Берлинале и с претенцията да е фестивал на ангажираното кино. Знаменитости и режисьори вероятно няма да пропуснат възможността да се върнат към основните теми на днешния ден – нарастването на популизма на Запад и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Разполагаме с програма на феста, която казва „Да на живота“, и с актьори, които представят апокалипсиси в ежедневието, но винаги има врата, която извежда навън“, заяви директорът на Берлинале Дитер Кослик.

 
 
Коментарите са изключени за „Берлинаре“ тръгва със серия биографични филми