11 задължителни сцени в независимото кино

| от Цветелина Вътева |

Има независими филми, които с овчарски скок до космоса прескачат 2/3 от холивудските продукции. „Призови ме с твоето име“, „Аз, Тоня“, „Като ненормален“, „Укрий се“, „Падингтън 2“, „Love after love“, „Reservoir dogs“, „Donnie Darko“ др. Не са малко. Даже сме писали за най-добрите независими филми на 2018г. досега.

Съществуват обаче и редица независими филми, които може да гледате денонощно по Cinemax 2: такива, в които мисленето, мълчанието и човешката драма са толкова наситени, че дори видео с котки, които се бият с лазер, няма да ви извади от депресията след такъв филм.

Ето някои задължителни сцени, които ще видите в независимото кино по Cinemax 2:

1. Жена с малки, увиснали гърди клечи под душа в мизерна баня след лош секс. Плаче. Диагностицирана е с агресивен рак, а преди малко е разбрала, че има и СПИН.

2. Напълно инвалидизиран мъж с тръба в устата лежи в малка лодка, подпрял глава на едрите гърди на старата си майка, и издава нечленоразделни звуци. Заедно отиват към морето, където той ще умре.

3. Възрастна жена чисти гроб. В продължение на 17 минути. Кадърът се мести от лицето й към надписа на гроба и обратно. 14 пъти.

4. Висок блед мъж с белези по лицето стои изправен на ръба на скала. Ще скача. Небето обещава буря. Лицето му в едър план 19 минути.

5. Жена на средна възраст седи на стол в клиника за алкохолици. Гледа в една конкретна точка на стената. От погледа й се досещаме, че мисли за сина си: загинал е от свръхдоза аналгин, подкокоросан от баща си, който цял живот е закусвал Prozac.

6. Отново жена на средна възраст, този път с окървавено лице и подпухнало око, лежи върху мръсен, дъсчен под. Омъжила се е на 18, оттогава мъжът й я бие. Преди две години са му открили тумор в мозъка, а преди една го е блъснал камион. Сега я бие синът й.

7. Млада, мургава жена с голям нос на гинекологичен стол. Виждаме, че страда. Направила е пореден аборт. Впоследствие разбираме, че това е, защото брат й я държи заключена в мазе с бидони кисело зеле и я изнасилва всяка седмица.

8. Тийнейджърка с огромна халка на носа и татуировка-гущер на скулата пуши цигара в училищен двор. Съучениците й минават на групички покрай нея и й се подиграват. Следва кадър на белезите от рязани вени по ръцете й. 8 минути.

9. Скинари бият травестит в мрачна уличка в индонезийско предградие. Оставят го да хлипа сам в калта. Мършава котка минава и се изпикава на лицето му.

10. Особена сексуална сцена, в която две лесбийки в пенсионна възраст, гей-сирак, трима транссексуални в отворена връзка, един асексуален в нещастен брак и една бивша порно актриса се целуват в старинна къща в прованса. Всичко е наситено с еротика и драматизъм. Еротика, защото са само по бенки. Драматизъм, защото впоследствие се оказва, че всички са болни от смъртоносен генитален херпес.

11. Мизерна къща. Таванът се рони, дъските скърцат. Дете се крие зад пропаднал диван и гледа с широки, удивени очи как баща му крещи на майка му „Курва“. После майката и бащата правят полунасилствен секс, а майката вижда, че детето ги гледа. След това виждаме как тя се къпе в мизерна баня след лош секс. Плаче. Диагностицирана е с агресивен рак, а преди малко е разбрала, че има и СПИН.

 
 
Коментарите са изключени за 11 задължителни сцени в независимото кино