shareit

След стрелбата в училището в Тексас: Какво казват изследванията за контрола над оръжията

Поредната масова стрелба в САЩ разпали дебат за законите за контрол на оръжията. Където и да сте идеологически по въпроса, става все по-ясно какво казват изследванията: по-строгите закони за огнестрелните оръжия могат да имат силата да намалят подобни трагедии. Въпреки това, от изненадващо оскъдния набор от изследвания става ясно също, че някои закони са по-ефективни от други.

Едно голямо проучване от 2016 г. разглежда 130 проучвания, проведени между 1950 г. и 2014 г. в 10 държави, които са променили основното си законодателство относно оръжията: като цяло то установява, че затягането на законите е свързано с намаляване на смъртността от огнестрелно оръжие в повечето страни.

То обаче установява и, че някои видове закони са по-ефективни от други: законите относно носенето на скрито оръжие или „отстояването на позицията“ („standing your ground“) имат малък към никакъв ефект върху смъртните случаи или въобще към насилието, свързано със стрелба. Междувременно законите за проверка на миналото на желаещите да се сдобият с оръжие помагат за намаляване на убийствата между близки, а правилата за съхранение му също намаляват неволните смъртни случаи при деца.

Корпорацията RAND прави мета-анализ на изследванията за контрол на оръжията, фокусирани върху САЩ, и също стига до подобни заключения: има умерено убедителни доказателства, че проверките на миналото и забраните за оръжие, свързани с домашно насилие, намаляват смъртните случаи. Има и прилични доказателства, че законите срещу „отстояването на позицията“ могат да намалят процента на престъпления. И накрая – има убедителни доказателства, че законите за предотвратяване на достъпа на деца до оръжие са свързани, разбира се, с намаляване на процента на самоубийства и неволна смърт или нараняване.

Те обаче установяват, че не е много ясно дали някакви законови промени могат да предотвратят масовите стрелби.

Мускетари

Други проучвания откриват връзка между слабите закони относно оръжията и масовите стрелби. Проучване в САЩ от 2018 г. на изследователи от Колумбийския университет, публикувано в British Medical Journal, заключава, че щатите с по-облекчени закони за оръжията и по-висока собственост огнестрелни оръжия имат по-висок процент на масови стрелби в сравнение с държави с по-строги правила за притежанието на оръжие. То също така установява, че разликата в броя на масовите стрелби между по-свободните и по-ограничаващите щати нараства.

Изглаждането на връзката между законите за убийство и законите за притежанието на оръжие може да бъде сложно, тъй като нивото на престъпност се влияе от редица сложни и преплитащи се фактори. Например, проучване, публикувано по-рано тази година, установява, че Федералната забрана за оръжия в САЩ, в действие между 1994 и 2004 г., също предизвиква спад в броя и процента на смъртни случаи от огнестрелно оръжие. Въпреки това, също така си струва да се има предвид, че много видове други престъпления също намаляват значително през този период.

В международен план се открояват Обединеното кралство и Япония, които имат едни от най-строгите закони в света и често могат да се похвалят с най-ниските нива на смърт от стрелба. Едно проучване твърди, че това се дължи главно на факта, че тези две страни са заели особено силна позиция срещу пистолетите, основното оръжие при повечето убийства. Напълно автоматичните, залповите и полуавтоматичните оръжия също са напълно забранени от закона и в двете страни.

Има обаче някои забележителни изключения от това правило. Например, европейски страни като Финландия, Норвегия и Швейцария имат относително висок процент на притежание на оръжие в сравнение с много от техните съседи, но изненадващо нисък процент на убийства. Известно е, че Националната оръжейна асоциация в САЩ посочва Швейцария като пример, че не са необходими повече правила. Но само защото в страната има много оръжия не означава, че те не са строго регулирани.

Хората с криминално досие или страдащи от наркомания нямат право да купуват оръжия в Швейцария. Напълно автоматичните оръжия са забранени освен за военни или полицейски цели, както и повечето полуавтоматични. Освен това на хората е разрешено да носят оръжие публично само ако имат лиценз, който ще получат, ако докажат, че е са в опасност и имат нужда от такава защита като, например, охранители.

Алпите

Културата с оръжията също е много различна в Швейцария. Там има задължителна военна служба, при която всички мъже на възраст между 18 и 34 години, които се считат за „годни за служба“, получават оръжие и чак след задълбочено обучение с него им е позволено да го запазят. Някои също така твърдят, че страни като Швейцария имат високи нива на социална близост, ниски нива на престъпност и международно високо ниво на доверие в социалните институции, което също изглежда е свързано с намалени нива на убийства с оръжие.

Като се има предвид колко важен е проблемът с насилието с оръжие в обществения дебат, въпросът за контрола върху оръжията е зашеметяващо недостатъчно проучен в САЩ. От казаното е ясно, че повечето научни изследвания почти винаги сочат в една и съща посока. За да разберем напълно този сложен и дълбоко поляризиращ въпрос, спешно са необходими повече изследвания и финансиране.

 
 
Коментарите са изключени за След стрелбата в училището в Тексас: Какво казват изследванията за контрола над оръжията

Повече информация Виж всички