shareit

Руски войници се прострелват в краката, за да се измъкнат от Украйна – разказът на един дезертьор

| от |

Докато Руско-украинската война се проточва, все повече и повече руски войници започват да се уморяват от битката – един прихванат аудио запис показва, че те вече се съмняват все повече и повече в участието си в Украйна, докато множество доклади сочат, че руските сили търпят големи загуби.

А в опит да се измъкнат от сраженията, някои руски войниците прибягват и до драстични мерки.

Съобщението за тези действия на руските войски идва от дезертьор на име Павел Филатиев, участвал в Руско-украинската война. 33-годишният мъж е бил член на 56-ти гвардейски десантно-десантен полк, 7-ма гвардейска планинска десантно-щурмова дивизия – елитна група парашутисти, базирана в Крим.

По време на петмесечната си служба в Украйна той участва в нахлуването в Херсон и превземането на пристанището. След като претърпява очна инфекция, причинена от кал, попаднала в окото му от експлозия на снаряд, той се връща в Русия.

Въпреки риска да бъде сметнат за предател, Филатиев бяга от родината си с помощта на мрежа за правата на човека и се смята за първия известен руски войник, който бяга в пряка опозиция на конфликта. Той успява и да напише мемоари, озаглавени „ZOV“, които са публикувани във Vkontakte, руския еквивалент на Facebook.

В тях Павел описва, че редица войници са готови да опитат всичко, за да се измъкнат от хаоса и разрушението на боя. Според Филайтев войниците умишлено са се прострелвали в краката с надеждата да бъдат евакуирани от фронта и да получат компенсация от три милиона рубли (50 000 долара).

Има и слухове за осакатяване на трупове и военнопленници (последното се подкрепя и от украински войници), както и за много руски войници, загинали от приятелски огън.

В разговор с The Guardian, Филайтев разкрива, че мнозинството от руските войници не са доволни от това как вървят нещата, особено като са далеч от пропагандата, която се разпространява из страната им. „Повечето хора в армията са недоволни от това, което се случва там“, казва той. „Те са недоволни от правителството и своите командири, недоволни са от Путин и неговата политика, недоволни са от министъра на отбраната, който никога не е служил в армията.“

Мемоарите също очертават нечовешките дейности, в които руснаците участват след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г. Това включва кражба на ценности от частни домове, тъй като те обикновено струват повече, отколкото се плаща на войниците за службата им. „Като диваци ядохме всичко: овесени ядки, качамак, сладко, мед, кафе… Не ни пукаше за нищо, вече бяхме стигнали предела си“, пише той. „Повечето бяха прекарали месец на полето без никакви удобства и комфорт, душ или нормална храна.“

„До какво дивашко състояние можете да доведете хората, като не се замисляте, че трябва да спят, да ядат и да се мият. Всичко наоколо ни създаваше отвратително чувство; като нещастници ние просто се опитвахме да оцелеем.“

В интервюто си за The Guardian Филатиев изразява и възмущението си от самата война: „Не виждам справедливост в тази война“, обяснява той. „Не виждам истината в нея. Не ме е страх да се бия във война. Но трябва да почувствам справедливост, да разбера, че това, което правя, е правилно. Вярвам, че тази война се проваля не само защото правителството краде всичко, но и защото ние, руснаците, не чувстваме, че това, което правим, е правилно.“

Към момента на интервюто The Guardian не успява да потвърди, че Филатиев е служил в руската армия, The Washington Post успява, след като войникът предоставя военната си карта и други документи, свързани с лечението на очната му инфекция.

Reporter’s Notebook - Thriving Kyiv Becomes Battle Zone, Almost Overnight 03 (cropped)

Цивилни в Киев приготвят коктейли Молотов, 26 февруари 2022 г.

На 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна, което ескалира значително Руско-украинската война, която започна през 2014 г. Тогава Русия нахлу и анексира Крим, а подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха част от района на Донбас в Югоизточна Украйна, състоящ се от Луганска и Донецка области, предизвиквайки регионална война.

През 2021 г. Русия започва голямо военно натрупване по границата си с Украйна – до 190 000 войници и оборудване. В телевизионно обръщение малко преди инвазията руският президент Владимир Путин изказва иредентистки възгледи (иредентизмът е политическо движение за анексиране на чужди територии), оспорва правото на Украйна на държавност и невярно твърди, че тя се управлява от неонацисти, които преследват етническото руско малцинство. На 21 февруари 2022 г. Русия признава Донецката народна република и Луганската народна република, две самопровъзгласили се отцепнически квазидържави в Донбас.

На следващия ден Съветът на федерацията на Русия разрешава използването на военна сила и руските войски незабавно настъпват и в двете територии…

 
 
Коментарите са изключени за Руски войници се прострелват в краката, за да се измъкнат от Украйна – разказът на един дезертьор

Повече информация Виж всички