shareit

През войната във Виетнам ЦРУ плаща на шпиони с продукти от супермаркет

| от |

Понякога най-интересните аспекти на военните операции са малките логистични въпроси, които често се пренебрегват. Пример за това е как ЦРУ плаща на шпионите си във Виетнам. Привидно елементарна задача, която в действителност обаче е нещо, което се нуждае от внимателно обмисляне и организация. Тъй като парите не са от полза за виетнамските шпиони, вместо това им се плаща в продукти от каталога на Sears.

Офицерът от разузнаването Джон Уиант пристига във Виетнам през 1966 г. и е посрещнат с една бързо развиваща се война, в която САЩ увеличават скоростно участието си. Базиран в Хюе, Уиант идва да ръководи малка група виетнамски агенти, които работят за събиране на разузнавателна информация от Виет Конг.

Скоро той се сблъсква с проблема с плащането – парите не са от полза за неговите виетнамски агенти…

Този проблем със заплащането на агенти се появява по целия свят в различни разузнавателни агенции. Докато на мнозинството от шпиони се плаща по същия или подобен начин като на цивилните служители, има някои с много по-специфични нужди.

За обикновения човек отказът от парично заплащане изглежда странен, дори съмнителен, но агентите, които работят в региони с едва основна инфраструктура или изпълняват мисии, които изискват определен инструментариум, често желаят други форми на плащане – те могат да бъдат нещо толкова просто като химикалки и електрически инструменти, или нещо малко по-трудно за получаване, като оръжия и наркотици.

Агентите на Уиант живеят и работят на място, където парите нямат никаква стойност, защото действа бартерна система. Преди това предшественикът на Уиант е плащал на агентите с ориз и други стоки от първа необходимост, които те или са консумирали сами, или са разменяли за други предмети, от които се нуждаят.

За съжаление, тази система става по-малко ефективна, когато местните велможи започват да взимат от „заплатата“ на агентите, така че Уиант трябва да измисли нова форма на плащане, която може да се доставя физически и която всъщност ще е полезна за агентите.

Джон Уиант познава човек, който също се занимава с разплащане с агентите и според него е „най-добрият в това“. Той става свидетел как този човек дава на агент сламена шапка като бонус към надницата му, който агентът с радост приема. Това му дава идеята да поръча артикули за своите шпиони от каталога на Sears. Съпругата му тъкмо му беше изпратила най-новия каталог, който съдържаше различни продукти, които биха могли да бъдат от изключителна полеза за агентите му.

Sears, Roebuck and Company store in Cameron Village, Raleigh, North Carolina

Магазин от 1952 г.

Каталогът на Sears

Каталогът на Sears се счита от американците за „книга на изобилието“, която съдържа всичко от бельо през играчки до цели сглобяеми къщи. Има по нещо за всеки и затова каталогът е обичан от нацията в продължение на цял век. В него могат да бъдат намерени артикули като огнестрелни оръжия, лекарства, бебешки колички, инструменти… Той включва толкова много полезни предмети, че генерал Патън поръчва инструменти, части и консумативи, за да оборудва неговата 2-ра бронирана дивизия точно преди влизането на САЩ във Втората световна война.

Плащане по каталог

Със своя каталог Уиант създава скала на заплащане с различни продукти, които се издават в зависимост от трудността и продължителността на изпълнената мисия. Освен това той пуска каталога на място, за да могат агентите сами да разгледат.

Върнат му е с молба за „червени кадифени жилетки с месингови копчета“, всяка от които ще компенсира агент за 20 дни работа. Новата система на Уиант работи изключително добре и неговите агенти получават полезни предмети, които всъщност им помагат. Те също проявяват креативност към артикулите, например, агентите поръчаха „голям сутиен“ и го използват, за да берат плодове с него като го закачат на дълъг бамбуков прът.

Бюджетът му за плащане се увеличава значително и агентите на Уиант му дават отлична информация.

* * *

През 1967 г. условията на работа на агентите са вече просто твърде опасни, за да бъдат подкрепени допустимо от който и да е продукт на супермаркета, така че системата е спряна. По това време американските морски пехотинци вече са в района и сами изпълняват голяма част от разузнавателната работа.

Но за месеците, през които се използва, системата за плащане с продукти от каталога работи изключително добре.

 
 
Коментарите са изключени за През войната във Виетнам ЦРУ плаща на шпиони с продукти от супермаркет

Повече информация Виж всички