shareit

Правилата, които пречат на американските войници във Виетнам

| от |

Оттеглянето на Съединените щати от Виетнам е един от най-унизителните моменти за могъщата нация. Най-мощната армия на земята, с бюджет за отбрана, по-голям от БВП на някои малки държави, не успява да победи партизанските сили на Северен Виетнам. Въпреки това, в много отношения САЩ се бият във Виетнамската война с ръка, вързана зад гърба, защото войниците трябва да се съобразяват с огромен и широкообхватен списък с правила, преди дори да могат да произведат изстрел.

Тези правила са известни като Правила за бойни действия и се превръщат в сериозен повод за разочарование за американските войски и командири по време на войната.

OperationHueCity1967wounded

Правила за бойни действия

Правилата са въведени най-вече за защита на цивилните и предотвратяване на инциденти с приятелски огън. Те се използват и за да спрат войната във Виетнам да прерасне в трета световна война. Правилата имат добри намерения, но с течение на времето стават толкова заплетени и объркващи, че много американци губят живота си в стремежа да ги спазват.

В най-простата форма те диктува кога можете да се влезе в бой с врага. Заради различните нации, клонове, местоположения и оръжейни системи, които участват и се прилагат във войната, за различните хора се прилагат различни правила, които може да се променят отново в зависимост от тяхното местоположение и след това да се променят още веднъж няколко дни по-късно.

Те често противоречат на конвенционалните процедури, преподавани по време на обучението, и дават на врага допълнителни възможности да нанася удар или да се скрие.

Един пример за сложно правило е как войските провеждат операции в Тонкинския залив. Тези правила са въведени след инцидента в Тонкинския залив през 1964 г. В случай, че американските кораби попаднат под непредизвикана атака в международни води, им е разрешено да „защитават, преследват и унищожават атакуващи кораби на разстояние до 11 мили от брега на Северен Виетнам и 4 мили от офшорни острови“.

Въпреки това, по време на същото събитие на американските самолети е разрешено „да преследват и унищожават атакуващи кораби, докато работят във въздушно пространство до 3 мили от брега на Северен Виетнам“.

Правилата се променят отново, когато става въпрос за враждебен самолет, но в тях има много специфични критерии за адекватно разпознаване на враждебен самолет.

Една от най-големите критики на войските към правилата е, че в много случаи те могат да атакуват само след като са атакувани първи, дори ако е много вероятно да има непосредствено нападение. Това коства живота на много американци и дава на врага достатъчно време да установи позиции или да действа в относителна безопасност, стига да не атакува или явно да се кани да го направи.

Bombing in Vietnam

Правила за въздушни действия

Докато правилата за бой ощетяват почти всички, които се борят с комунизма по време на Войната във Виетнам, те, както е известно, възпрепятстват въздушните операции, по-специално операция Rolling Thunder. Целта на Rolling Thunder е да направи прехвърлянето на войски в Южен Виетнам и воденето на войната като цяло, възможно най-трудно за Северен Виетнам. Това е една от най-големите въздушни бомбардировки в историята, но не успява да постигне целите си.

Интензивният списък с правила, наложени на кампанията, силно ограничи нейната ефективност. САЩ имат способността незабавно да унищожат ключовите съоръжения на Северен Виетнам, но не успяват.

Като цяло летците се справят трудни с правилата, като самолетите от ВВС на САЩ, армията на САЩ, Корпуса на морската пехота на САЩ и ВМС на САЩ са подложени на различни правила. Веднъж на американските самолети, базирани в Южен Виетнам, е разрешено да нанесат удар, но самолетите, базирани в Тайланд, нямат разрешение да се присъединят към тях.

Екипажите, които летят над Виетнам, трябва да се справят с различни правила в зависимост от това в какво въздушно пространство се намират в момента, каква е тяхната мисия, откъде идва самолета и какъв е неговият тип. Тези правила могат да варират също в зависимост от това какъв е потенциално враждебният самолет: от кого е управляван, какво въздушно пространство заема и какъв тип самолет е.

Самолетните екипажи получават ежедневни актуализации за това кои цели отговарят на условията за атака и къде са те. Някои райони са обявени за зони за свободен огън, където не е необходимо разрешение.

NARA photo 111-CCV-609-CC34255

Каучукови дървета

Едно от най-любопитните места, за които се водят битки по време на Виетнам, се плантацията с каучуковите дървета на Michelin – да, Michelin, компанията за гуми. Тази плантация е голямо главоболие за американските войски, тъй като им е забранено да призовават артилерия срещу враговете вътре в нея.

Артилерията е изключително полезен инструмент за американските сили във Виетнам. Войските провеждат патрули, намират позиция на противника и нанасят артилерийски удар по нея. Това не е най-ефективното средство за неутрализиране на врага, но е едно от най-безопасните за американските войници.

Michelin продължава да използва плантацията през цялата война и прави големи суми пари. Дърветата не трябва да бъдат повреждани от битките; всякакви щети по плантацията трябваше да бъдат изплатени на Michelin от САЩ. Естествено, артилерията не е опция в гората и виетнамците бързо осъзнаха това като започват да поставят позиции в плантацията, тъй като там са в безопасност от артилерия.

След това тези позиции трябва да бъдат атакувани от американските сили на ръка.

Днес споменаването на правилата за бой все още вероятно ще разгневи ветераните от войната във Виетнам. Никоя армия на Земята не може да се изправи срещу Съединените щати в конвенционалната война, но правилата за бой могат да бъдат решаващият фактор за победа или поражение.

 
 
Коментарите са изключени за Правилата, които пречат на американските войници във Виетнам

Повече информация Виж всички