shareit

Полша и Япония: 16-годишната война между приятели

| от |

Въпреки че Япония се съюзява с нацистка Германия и Италия по време на Втората световна война, тя не подкрепя нацистката инвазия в Полша през 1939 г. Всъщност Японската империя активно подкрепя полското правителство в изгнание в началото на Втората световна война Война, до 1941 г., когато Полша изпраща декларация за война на Япония.

Изненадващо, тази малко известна война продължawa 16 години. Тук ще разгледаме уникалните отношения на Япония и Полша в този конфликт.

Narcyz Witczak-Witaczyński - Wizyta Japończyków w 1 Pułku Szwoleżerów w koszarach przy ulicy 29 Listopada w Warszawie (107-240-2)

Полски и японски военни офицери във Варшава през 1929 г.

Сътрудничеството между японци и поляци датира от Руско-японската война в началото на ХХ век. По време на този сблъсък полските активисти за независимост си сътрудничиха с японското разузнаване, предоставяйки им информация за движението на руските войски. Всъщност, въпреки че Полша все още не е призната за независима страна, японският автор Инадзо Нитобе я нарича за „нация-самурай“ в книгата си от 1904 г. „Бушидо: Духът на Япония“.

След Първата световна война Япония официално признава Полша като независима държава и това поставя началото на международните отношения между двете страни. Япония също така подкрепя усилията на Полша да се присъедини към Обществото на народите като независима нация.

През 1923 г. полските военни преподават криптография на японската армия, след като изпращат полски военни офицери в Япония. Японската армия се опитва да разбие съветските радиосигнали повече от година в този момент и сега с помощта на поляците тези сигнали са разшифровани само за няколко седмици.

Въпреки че имат различни съюзници в началото на Втората световна война, японците и поляците продължават да поддържат силни отношения. Затова японците са в дипломатическа опозиция срещу германското нахлуване в Полша на 1 септември 1939 г. А продължаващите дипломатически и военни отношения между Полша и Япония в началото на Втората световна война са силно повлияни и от общото им недоверие към германците след като те влизат в таен пакт със Съветския съюз.

След избухването на войната в японското посолство в Берлин е създадена полска шпионска мрежа, а полските агенти и дипломати пътуват с паспорти, предоставени им от японците.

Тези отношения обаче се променят след като Япония атакува Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. Веднага след тези атаки Обединеното кралство обявява война на Япония заедно със своите владения и съюзнически правителства в изгнание. Тези правителства включват Белгия, Холандия, Френския комитет за национално освобождение и накрая Полша.

На 11 декември 1941 г. полското правителство в изгнание неохотно обявява война на Япония. Японското правителство обаче учтиво отхвърля обявяването на война на Полша, което прави декларацията юридически невалидна. Японският премиер Хидеки Тоджо заявява: „Ние не приемаме предизвикателството на Полша. Поляците, борещи се за свободата си, ни обявиха война само заради натиска на Обединеното кралство.“

Въпреки това военно положение (което съществува само на хартия), сътрудничеството между Полша и Япония продължава и през остатъка от Втората световна война. Поляците продължават да дават на японското разузнавателна информация за СССР и Германия в замяна на паспорти, предоставени от японците.

Това положение на „война“ съществува 16 години, докато официално не е прекратено през 1957 г., когато е подписано споразумението за възстановяване на нормалните отношения между Полската народна република и Япония.

 
 
Коментарите са изключени за Полша и Япония: 16-годишната война между приятели

Повече информация Виж всички