shareit

Малките деца-войни на бойното поле

| от |

Деца с „твърда плът“

Древногръцкият град Спарта е военна суперсила и децата му са въведени в този боен дух от много ранна възраст. Още скоро след раждането им съвет от инспектори преценява физическите характеристики на мъжкото бебе и ако се смята за негодно, то най-вероятно ще бъде изоставено на близкия хълм. На седемгодишна възраст спартанските момчета са вземани от домовете на родителите си и са въвеждани в специална военна система за обучение. Римският историк от 1 век сл. н. е. Плутарх подробно описва техния режим: „Обучението им е съставено така, че да ги накара да се подчиняват на команди, да издържат на трудности и да побеждават в битка… Когато са на 12 години, вече не носят туники, получават по едно наметало на година, имат твърда кожа и не са запознати добре с баните.“

Въпреки ранното военно образование на момчетата, спартанците не съставят детска армия. От практическа гледна точка децата не са достатъчно силни, за да се справят с тежките оръжия по това време. Вместо това младежките новобранци служат като изпълняват различни мъжки задължения, като например да носят щитове и постелки за по-възрастните воини. Едва когато навърши 20 години, един спартанец се смята за годен да служи като войник.

Безстрашните новородени на Бог

През 1212 г. около 30 000 деца от цяла Европа се обединяват и тръгват към Йерусалим на кръстоносен поход. Въпреки че фактите са замъглени от митове и легенди, знаем, че тяхната цел е мирно да обърнат мюсюлманите в християнството. Версиите на историята – над 50 от които са намерени от 13 век досега – ни разказват за различни лидери деца, които водят връстниците си към Светата земя.

Един от тях е младо френско момче, Стефан Клойски, който вярва, че е избран от Исус да ръководи божествена мисия. Той събира последователи като прави чудеса и знамения и твърди, че Средиземно море ще се раздели на две, за да направи път на него и неговата армия. От целия континент деца се присъединяват към каузата, давайки стандартният обет на кръстоносците, който е едновременно военен и правно обвързващ.

За съжаление, мисията им завършва с катастрофа. След като групата деца стига до брега и морето не се разтваря, тези, които решават да продължат пътуването си с кораби, са отведени в Тунис и продадени в робство или умират в корабокрушения. Въпреки провала им обаче, тяхното начинание може да се разглежда като първото масово европейско младежко движение.

Благородни воини

На средновековните бойни полета често се виждат момчета пажи, които са много добри с арбалета.

В средновековна Европа те имат редовно място в домовете на аристократите. На седемгодишна възраст момчета от благороден произход са взимани от домовете си и настанявани в друго аристократично домакинство, където да служат на господаря на имението.

В замяна те получават гостоприемство и образование. Те също преминават военно обучение, където се научават как да използват оръжия и да яздят. Децата възсядат дървени коне, учат се как да боравят с копия и да стрелят по цел.

Момчетата участват в известно количество конфликти, докато се грижат за облеклото и въоръжението на своите господари на бойното поле. Те изпълняват основно второстепенни помощни роли, но в случай на обсада се очаква да знаят основите на това как да защитават замъка с арбалет. Това е едно от малкото оръжия, които едно дете може да използва като тетивата могат да се изтеглят назад с лост или чрез навиване на манивела, което зарежда арбалета и съответно едно дете може да убива, без да участва в пряка битка с възрастен мъж. Въпреки военната им подготовка, дори в разгара на битката е лоша практика момчетата да се считат за мишени. В битката при Агинкур през 1415 г. се казва, че Хенри V е бил толкова ядосан от французите, насочени към момчетата в армията му, че отвръща, прерязвайки гърлата на военните затворници.

Младите възрасти

Деца на по 12-13 години лъжат за възрастта си, за да се бият за Великобритания през Първата световна война

По време на Първата световна война британските младежки движения като бойскаути, морски скаути и други милитаризират своите членове и им предоставят практически медицински умения и способности за оцеляване. И тези деца след това бързат да предоставят своите доброволни услуги на армията. Едно от тях, деветгодишното Алфи Найт, моли тогавашния държавен секретар по войната лорд Китченер да му позволи да се присъедини към армията: „Искам да отида на фронта. Мога да карам бързо велосипед и бих могъл да служа като доставчик. Няма да позволя на германците да ме хванат.“ Китченер отговаря като благодари на момчето, но отбелязва, че е още твърде млад, за да се бие.

Много млади момчета обаче успяват да стигнат по един или друг начин до армията. Приблизително 250 000 британски войници са под законната възрастова граница от 19 години. Най-младият войник, за когото ни е известно, е 12-годишният Сидни Луис, който се бие в битката при Сома. Друг млад новобранец, 13-годишният Джордж Махер, лъже за възрастта си и е изпратен на фронтовата линия. Истинската му възраст е разкрита, след като е видян да плаче по време на тежки обстрели. Списание Punch сатиризира тази епидемия от младежи, които искат да отидат на фронта, с карикатура. В нея офицер посочва младо момче с войнишка униформа и избухва: „Знаете ли къде отиват момчетата, които лъжат?“, а кандидатът отговаря: „В армията, сър.“

Последната надежда на Хитлер

Хитлерюгенд и Лигата на германските момичета са сред основните инструменти, използвани от нацисткия режим за контрол на бъдещото поколение на Германия. Въпреки задължителните роли, приписвани на всяко движение, военната реторика, която кара младите субекти да се отдадат на защитата на „Отечеството“, е еднаква както за момчетата, така и за момичетата.

В Хитлерюгенд получават само квазивоенна подготовка като част от програмата си, като се научават как да маршируват, да тренират, да хвърлят гранати, да копаят окопи и да избягат през препятствия с бодлива тел, докато стрелят по тях. И когато им е наредено да се присъединят към битката срещу съюзническите сили в последните месеци на войната, момчетата са ужасно неопитни и зле подготвени. Те са изпратени с леко въоръжени отряди, изпълнявайки обета си „да бъда готов като смел войник и да залагам живота си по всяко време за тази клетва“. Петнадесетгодишният Хайнц Шуетце е облечен в униформа на СС и изпратен да се бие със съветските сили на фронтовата линия, след като минава обучение само половин ден.

Оцелял от няколко съветски атаки, Гюнтер Дулни отбелязва: „Те [руснаците] нямаха милост към децата войници, особено когато те са в униформа на СС“.

Трагично е, че много от децата, които губят живота си в битка, са изпратени да се бият, след като резултатът от войната вече е на практика решен.

 
 
Коментарите са изключени за Малките деца-войни на бойното поле