shareit

Генерал Джон Седжуик и най-великите последни думи

| от |

Джон Седжуик е военен генерал на Съединените щати от армията на Съюза по време на Гражданската война. Известен като надежден и смел човек, Седжуик е ранен няколко пъти и участва в популярната битка при Гетисбърг. В последната част от войната е убит на бойното поле, което го прави един от най-високопоставените военнослужещи, загубили живота си в Гражданската война. Смъртта му обаче се помни по друга причина: трагично ироничните му последни думи.

Днес редица статуи на генерал Джон Седжуик (на някои със своя кон, Красивия Джо) почитат паметта му.

Sedgwick Statue

Роден в Корнуол, Кънектикът на 13 септември 1831 г., Седжуик е кръстен на дядо си, който пък служи като генерал в Американската война за независимост заедно с Джордж Вашингтон. Въпреки военния произход на семейството му и бъдещата му кариера в армията, Седжуик първоначално работи като учител.

Това обаче продължава само две години, като Седжуик се присъединява към Военната академия на Съединените щати (Уест Пойнт) през 1830-те. Завършва Уест Пойнт през 1837 г. и е назначен в артилерийския клон на армията като втори лейтенант. Не след дълго Седжуик участва в Семинолските войни и след това в Мексиканско-американската война, където е повишен в капитан и след това в майор.

След тези действия Седжуик участва във войната в Юта срещу мормонски заселници, а след това и в индийските войни, при които правителството на САЩ се бори срещу американските индианци.

Seminole War in Everglades

Семинолските войни

Американска гражданска война

Към април 1861 г. започва Гражданската война в САЩ, която тласка страната в хаос и я разделя на две. По това време Седжуик е полковник, но пропуска ранните битки – като Първата битка при Бул Рън – тъй като е болен от холера. След като се възстановява, е повишен в бригаден генерал през август 1861 г. и поема командването на 2-ра бригада на дивизията на генерал-майор Самюел П. Хайнцелман в армията на Потомак.

Малко след това получава и собствена дивизия.

Той бързо става любим генерал сред войските на Съюза, които го наричат „чичо Джон“. Той е известен като относително нежен командир, рядко агресивен. През следващата година Седжуик командва хората си в много действия, включително обсадата на Йорктаун и битката при Седемте бора. По време на битката при Глендейл, която се състои на 30 юни 1862 г., чичо Джон получава първата си рана от войната.

През септември 1862 г., в битката при Антиетам, хората му получават заповед да проведат неподготвена масова атака от генерал-майор Едуин В. Съмнър. Това нападение е посрещнато от войски на Конфедерацията под командването на генерал-майор Томас Дж. „Стоунуал: Джаксън, който нанася тежки поражения на войниците на Седжуик.

Дори самият Седжуик е ранен, прострелян в китката, рамото и крака, което го изважда от войната до края на годината.

След завръщането си получава командването на 6 корпус на армията на Потомак, където прекарва остатъка от живота си.

Gen. John Sedgwick (cropped)- NARA - 528582

Последиците от нападението на Седжуик над хълмовете на Мери

1863 е още една натоварена година за Седжуик, който участва във Втората битка при Фредериксбърг, битката при Салем Чърч, битката при Гетисбърг и втората битка при гара Рапаханок. След всичкия този бой той дава да се разбере, че е уморен и желае да бъде преназначен на някъде на по-спокойно.

Последните му действия са в битката при Спотсилвания, която се състои през май 1864 г.

Последни думи

В тази битка силите на Конфедерацията, водени от генерал Робърт Е. Лий, се сблъскват с войските на Съюза под командването на генерал-лейтенант Улис С. Грант и генерал-майор Джордж Г. Мийд. Битката струва на Съединените щати 32 000 жертви.

В ранните й етапи, Седжуик смело насочва артилерийските позиции, докато куршумите преминават покрай тях. Тези куршуми идват от стрелците на Конфедерацията, разположени на около 900 метра и, естествено, хората на Седжуик са притеснени от тях и се скриха зад прикритие.

Въпреки това и въпреки че е бил прострелян вече веднъж, Седжуик не се притеснява. Твърди се, че той казва „Какво! Криете се по този начин заради такъв рядък огън? Какво ще правите, когато започнат да стрелят по цялата фронтова линия?“ Хората му, които очевидно имат по-добър инстинкти за самосъхранение, все пак отказват да излязат от прикритието си.

Тогава Седжуик казва: „Те не могат да уцелят и слон от това разстояние!“

Почти в същия момент, щом завършва това изречение, Седжуик е прострелян в главата от куршум на Конфедерацията. Дружелюбният, грижовен мъж е мъртъв, преди дори да удари земята. Той е най-високопоставеният офицер на Съюза, убит в Гражданската война.

Смъртта му предизвика шок както в Съюза, така и в Конфедератите; Дори Лий е натъжен от смъртта на своя „стар приятел“.

 
 
Коментарите са изключени за Генерал Джон Седжуик и най-великите последни думи

Повече информация Виж всички