Дръзкият атентат срещу Маргарет Тачър

На 15 септември 1984 г. жителите на Брайтън са категорични, че това ще е един от последните летни дни. Градът е превъзбуден, защото скоро ще пристигне Маргарет Тачър. Хотел Гранд е покрит във флаговете на Великобритания и е готов да посрещне най-важната особа в този момент. Часове по-рано едно такси ще спре пред усмихнатия портиер на хотела. От него излиза бъдещият клиент и гост Патрик Магий. Преди пиколото да вземе куфара на Магий, таксиметровият шофьор му заявява:

„По-добре внимавай с този куфар, защото ще ти откъсне топките, а ще ти трябват!“

Магий продължава напред и единственият ирланденц в Брайтън, който очаква с нетърпение г-жа Тачър – неговото огромно желание е да я убие. Събота е и хората са на разходка, улавят последните слънчеви лъчи и се наслаждават на положителните температури. Мнозина са се наредили по пейките на крайбрежието и се радват на плажа.

Футболните фенове също се насочват към стадиона, за да гледат Брайтън срещу вечния им враг – Кристал Палъс. Тийнейджърите се разхождат със своите уокмени, а тематичната песен на седмицата е Стиви Уъндър и „I Just Called to Say I Love You“. По същото време принц Чарлз и принцеса Даяна са вече в болницата, защото очакват второто си дете. Самият Чарлз не знае какво ще заяви на своите поданици, защото не знае дали ще има син или дъщеря.

Магий е на 32 години и лесно се вписва с околните. Избръснат е гладко, облечен е добре и може да мине за турист или пътуващ търговец. Не прави нищо и не говори, за да привлича внимание. Всеки, който се загледа малко по-сериозно, може да забележи, че липсва връхчето на един от пръстите на дясната му ръка. Никой не гледа Патрик и всеки се занимава със своите дела. Това е повече от странно, ирландецът е търсен под дърво и камък от британските власти, а МИ5 са готови да предложат награда за неговото залавяне.

През последните 15 години ИРА води невероятно успешна кампания срещу британското господство в Северна Ирландия и настоява за обединение с Република Ирландия. Отношенията с по-близките съседи е достатъчно влошено. През 1921 г. се появява ранната версия на ИРА и успява да прогони британците от региона, поставяйки ново независимо управление в Дъблин. Ирландските националисти не искат повече да чуват за отношения с Великобритания. В северните части все още има флагове и там има сериозно количество британци, които нямат намерение да подхванат революцията. Северна Ирландия се превръща в самостоятелен регион, но все още на територията на Великобритания.

Повече от 450 хиляди католици смятат, че се намират на грешната страна на Ирландия и са притиснати от една нова граница. Северна Ирландия винаги се е ръководила от протестанти. Католиците получават най-лошата работа, най-лошите жилища и генерално имат проблеми с преместването си. Техният опит за протестиране ще доведе до насилие от полицията. Това насилие ражда ИРА и желанието за обединение.

Британското и новото Ирландско правителство ще побързат да нарекат всичко това тероризъм, както и ще се отрекат от действията, но повечето жители в Северна Ирландия са на мнение, че е време всичко това да се промени. ИРА започва зловеща кампания с бомбардировки и стрелби почти навсякъде. Властите игнорират случващото се и до 1984 г. са убити повече от 2500 души.

ИРА се превръща в една от много опасните и ефективни партизански армии в света. Успява да се изправи срещу британската армия, да се бори с по-доброто им финансиране и политическите сили.

Това не означава, че животът на бунтовника е лесен, точно обратното, няма британска разузнавателна организация, която да не ги преследва, но точно това ги прави по-умни и мъдри в рекрутирането, подготвянето на ударите и още много други. Най-накрая става ясно, че британците са готови да свикнат с цялото напрежение и агресия, вместо да се притесняват за случващото се. Атентатите стават част от новините за дълго време, но този път Магий идва, за да направи ИРА още по-популярна.

Задачата му е да извърши атентат срещу Маргарет Тачър и нейния кабинет. Той трябва да превърне Грант Хотел в гробница. Тази идея може да го превърне в героя от 1605 г. Патрик има само един проблем, вече е известен в цяла Англия и се смята за главен извършител още от 70-те години на миналия век. Разузнавателните агенции ще поставят и специален прякор – шансът.

Патрик оцелява благодарение на всичко това, а най-голямата грешка на британците е, че винаги ще подценяват ирландците. Всеки път, когато има грешка, британското разузнаване смята, че опонентите са идиоти и некадърници, които не знаят какво точно да правят. Въпреки контролът, парите, по-усиленото пазене на границите, ирландците успяват да стигнат винаги до целта си. Патрик е точно в тази категория.

Хотел Гранд е стара сграда, която сякаш е запазила атмосферата от средата на XIX век. За неговото построяване са необходими 3 милиона тухли, 450 тона желязо и още много други интересни материали. Тук някога са отсядали хора като император Луис Наполеон III, Георги Маленков, Николай Булганин, Джон Кенеди и редица британски министри.

Магий не е в свои води, израснал е в Белфаст и никога не е виждал толкова красиво място. Малката му къща е просто копие на килиите, в които ще прекара известно време. Работата в Англия е далеч по-трудна и се налага да спре всичката си комуникация с приятели и близки, да потъне изцяло в неизвестност и да започне да работи за своята кауза. И за него често се казва, че има много малко хора, които биха могли да разгневят толкова британците, колкото Патрик.

Магий минава през хотела, резервира стая на горните етажи с гледка към морето и заявява, че ще остане 3 вечери. Говори учтиво и спокойно, не се опитва да крие акцента си, а просто го оставя да работи за него. Всички са в добро настроение и никой не се впечатлява от поредния турист. Подадена му е карта за попълване и идва първия тест – да се напише така, че да не докосва по никакъв начин хартията и да оставя отпечатъци. Пише толкова бързо, сякаш винаги е пазил дистанция между хартията. Поставя фалшиво име и адрес, а след това плаща 180 паунда за резервацията, при това предварително и в брой. Получава ключ за стая 629.

Неговото настаняване не носи особено спокойствие, Тачър се намира на около 140-150 километра от него, но пътува. Нейната поредна година на власт трябва да бъде запомнена и Патрик смята да се постарае.

Около 4 часа и 20 минути следобед, принцеса Даяна ражда момче, което ние ще познаваме като принц Уилям. С падането на слънцето, Магий започва да работи и създава една специална бомба с дълъг закъснител. Маргарет Тачър решава, че всички републиканци трябва да се третират като обикновени престъпници и да бъдат изключени от възможността за помилване. Това е и най-голямата цел на ИРА, но само Патрик може да направи това с помощта на интелигентна бомба, която да позволи лесно доставяне и разработка.

В стая 645 има гост, който е извикал фотограф, за да заснеме неговата компаньонка в еротични мотиви. В бара има музика, а Магий се надява, че бомбата може да издържи 24 дена 6 часа и 32 минути. Това е формулата за успеха.

Преди да си тръгне, неговото творение ще бъде поставено в стената на банята. През следващите седмици никой не успява да я намери и не обръща внимание на леките промени. Истината е, че хотелът е износен от известно време.

На 12 октомври в 2 часа и 54 минути сутринта, адската машина се детонира и убива 5 души, ранявайки още 34. Маргарет Тачър оцелява, защото отломките не падат близо до нейния апартамент.

ИРА ликува, но истината е, че Патрик се е провалил. Той ще бъде заловен на 22 юни 1985 г. след като се подготвя да направи нов удар. Лежи в затвора цели 14 години и накрая е освободен. В затвора успява да вземе докторска степен и да се дипломира. След това е свободен и сякаш се променя. Поне докато не дойде следващата революция.

 
 
Коментарите са изключени за Дръзкият атентат срещу Маргарет Тачър