shareit

Битката Дан-но-ура и краят на 6-годишния император на Япония

| от |

През 1180 г. Япония води своята поредна гражданска война. Битката между клановете Тайра и Манимото успява да въвлече цялата страна в кръвопролития. А причината е решението на Таира Киюмори да постави своя малък внук Антоку на императорския трон. Най-вероятно е един от малкото владетели, които получават пълната власт на 2-годишна възраст.

Решението не е особено трудно за взимане, император Такакура е отвлечен, а законният наследник Мочихито така и не получава своето право да управлява и в резултат на това мотивира клана Минамото да потърси справедливост върху острието на катаната. Политическата атмосфера се нажежава до война, която ще остане известна в японската история като Генпейската война.

В миналото кланът на Минамото също се е опитвал да спечели политическото влияние и да постави свои собствени фигури на ключови постове в Япония. Бунтовниците бързо издигат свой лидер със значително по-сериозен опит от този на малкия внук – Минамото но Йоритомо. Мочихито е арестуван много рано, макар и да се крие дълго в храма Бьодо-ин близо до Кьото. Будистите не успяват да го защитят и след серия изтезания, Япония губи своя законен наследник. Минамото започва да обикаля столицата и да търси съюзници. Това начинание не се оказва особено трудно. Повечето фамилии вече са изморени от тиранията и бързо помагат на Минамото да отблъсне самураите на Тайра.

През пролетта на 1881 г. Тайра но Кийомори умира от дълго боледуване, междувременно Япония е застигната от сериозен глад. Именно той поставя пауза на военните действия и продължава през пролетта на 1183 г. След позорна загуба при битката за Курикара, Тайра са принудени за пореден път да отстъпят, като се оттеглят в столицата и се приготвят за месечна обсада. Противникът отново взима превес и кланът напуска бързо, взимайки със себе си и младия император. Остров Йошама се оказва добро убежище, поне докато братът на Йоритомо – Йошитсуне не решава да нападне бежанците и да ги прогони от земята, принуждавайки ги да отплават.

Датата е 25 април 1185 г. и едно от последните сражения ще се води в битката за Дан-но-ура. Макар и оцелелите от Тайра да са малобройни спрямо пристигащите бойци на Минамото, повечето имали много добри познания за теченията в определените райони на японското крайбрежие. Успехите им в плаването за известни, а тактиката им е повече от съвършена, следователно шансовете за победа остават единствено и само във водната битка. Корабите бързо се разпределят на три флоти, докато противникът им решава да плава в една голяма маса. В началото на сражението се наблюдава размяна на стрели. Тайра използват познанията си, за да вземат предимство и с помощта на теченията бързо успяват да обградят противниковите кораби.

С помощта на точните стрелци, корабите им бързо скъсяват дистанция, за да продължат сражението с мечове. За кратко време Тайра започват да елиминират кораб след кораб и по всичко личи, че съдбата е на тяхна страна, но тук идва големият обрат. Победата била тяхна, докато течението работило в тяхна полза, малко след това същото се обърнало и дошъл реда на Минамото. Още по-лошата новина е, че в разгара на битката един от верните генерали на Тайра – Тагучи Шигейоши решава да нападне в гръб кораба, където се вози вече 6-годишния император Антоку.

В този момент всички противникови кораби насочили вниманието си към последния император, докато генералът не позволявал бягство или отстъпление. Корабът бързо губи контрол. Голяма част от моряците се самоубиват. Императорът бил удавен, за да се спести срама му и залавянето. С тази победа Йоритомо успява да заслужи титлата си на Шогун и с това да се превърне в основен лидер на Япония. Военната стабилност позволява на клана да управлява страната през следващия век и половина. Японците твърдят, че теченията Шимоносеки държат духа на клана Тайра.

Заглавна снимка: By Unknown author – Unknown source, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=425111

 
 
Коментарите са изключени за Битката Дан-но-ура и краят на 6-годишния император на Япония

Повече информация Виж всички