shareit

Варенето на бира и появата на вещиците са свързани

| от |

Хората пият бира от почти 7000 години, а първоначалните пивовари са жени. От викингите до египтяните, жените варят бира както за религиозни церемонии, така и за да приготвят практична, чиста, богата на калории напитка за дома.

Всъщност монахинята Хилдегард фон Бинген, която живее в съвременна Германия, пише за хмела през 12 век и добавя съставката към рецептата си за бира.

От каменната ера до 18 век бирата е в домакинството за повечето семейства в Англия и други части на Европа. Напитката е евтин начин за консумация и консервиране на зърнени храни, а за работническата класа тя е и важен източник на хранителни вещества, защото е пълна с въглехидрати и протеини. Тъй като напитката е толкова често срещана част от диетата на обикновения човек, ферментацията за много жени е една от техните обичайни домакински задачи.

Някои предприемчиви дами изнасят това домакинско умение на пазара и започват да продават бира. Вдовици или неомъжени жени използват своите умения, за да спечелят допълнителни пари, докато омъжените си партнират със своите съпрузи, за да превърнат бирата в цял сериозен бизнес.

Nance Redferne & Chattox

Така че, ако пътуваме назад във времето към Средновековието или Възраждането и отидем ​​на пазар в Англия, вероятно ще видим странно позната гледка: жени, носещи високи, заострени шапки. И в много случаи те ще стоят пред големи казани.

Но тези жени не са вещици; те са пивоварки.

Те носят високите, заострени шапки, така че клиентите им да могат да ги видят на претъпкания пазар, и съответно в казана варят , разбира се, бира. А тези, които продават своето пиво в магазини, гледат котки, не защото котките са демонични същества, а за да държат мишките далеч от зърното. Някои твърдят, че иконичния образ на вещиците днес – от заострената шапка до казана – произхожда именно от жени, които работят като майстори пивоварки.

Но точно когато жените се утвърждават на бирените пазари в Англия, Ирландия и останалата част на Европа, започва Реформацията – а това религиозно движение, възникнало в началото на 16 век, проповядва по-строги полови норми и осъжда магьосничеството…

Мъжете пивовари виждат възможност. За да намалят конкуренцията си в търговията с бира, те обвиняват пивоварките, че са вещици и използват котлите си, за да варят магически отвари, а не алкохол.

И за съжаление слуховете се налагат.

С течение на времето за жените става все по-опасно да варят и продават бира, защото могат да бъдат неправилно определени за вещици. По това време обвинението в магьосничество не е просто някакво главоболие, то може да доведе до съд и смъртна присъда. Жените, обвинени в магьосничество, често са били отлъчвани от общностите си, затваряни в затвор или дори убивани.

Някои мъже наистина не вярват, че жените пивовари са вещици. Мнозина обаче вярват, че жените не трябва да прекарват времето си в правене на бира. Процесът отнема време и изисква отдаденост: часове в приготвяне на суровината, почистване на пода и вдигане на тежки снопове ръж и зърно. Ако на жените им беше забранено да варят бира, щяха да имат значително повече време у дома, за да отглеждат децата. През 16 век някои градове, като Честър, Англия, всъщност забраняват повечето жени да продават бира.

Образът на вещиците с техните островърхи шапки и казани се запазва през вековете, както и мъжкото господство в бирената индустрия.

Но всъщност през по-голямата част от историята въобще не е така.

 
 
Коментарите са изключени за Варенето на бира и появата на вещиците са свързани

Повече информация Виж всички