shareit

Проучване установи, че Виаграта е намалява значително риска от Алцхаймер

| от |

 

Употребата на лекарството силденафил – по-известно за повечето от нас като марковото хапче Виагра – е свързано с драстичното намаляване вероятността от заболяване от Алцхаймер, показват нови изследвания.

Според проучване, водено от изследователи от клиника Кливланд, хората, които приемат силденафил, имат почти 70% по-нисък риск от развитие на Алцхаймер в сравнение с контролна група от неупотребяващи.

Това твърдение се основава на анализ на данни от здравноосигурителните досиета на над 7,2 милиона души, в които записи показват, че хората, които са приемали синьото хапче, имат много по-малка вероятност да развият болестта на Алцхаймер през следващите 6 години, докато трае наблюдението, в сравнение със съответната контролна група пациенти, които не са използвали силденафил.

Важно е да се отбележи, че подобни асоциации като тази – дори в изследвания с огромен мащаб – не са също толкова валидни като директно доказателство за причинно-следствен ефект. Например, възможно е хората от групата, които са приемали силденафил, да имат друга обща причина, на която да благодарят за това, че е не развиват коварната болест.

Sildenafil-from-xtal-3D-balls

Силденафил

Независимо от това, изследователите казват, че корелацията, показана тук – в допълнение към други показатели в проучването – е достатъчна, за да идентифицира силденафила като обещаващо кандидат-лекарство за Алцхаймер, чиято способност може да бъде проучена в бъдещи клинични проучвания, предназначени да проверят дали връзка наистина съществува.

„По-конкретно, ние открихме, че употребата на силденафил намалява вероятността от болестта на Алцхаймер не само при хора с коронарна артериална болест, хипертония и диабет тип 2, всички от които са съпътстващи заболявания, значително свързани с риска от Алцхаймер, но и при тези без тази заболявания“, обяснява биологът и старши автор на изследването, Фексионг Ченг от клиниката в Кливланд.

Това не е първият път, в който употребата на силденафил се свързва с подобрено здравословно състояние – преди това лекарството показва обещаващи резултати в редица различни научни изследвания, включително на рак и малария, наред с други.

Това изследване екипът на Ченг започва с изграждането на над дузина ендофенотипни (свързани с генетиката) модула, използвайки изчислителни техники за картографиране на генетични фактори, които модули хипотетично биха могли да са отговорни за проявата на болестта на Алцхаймер.

С 13 такива модула в ръка, изследователите след това разглеждат какви видове одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ лекарства могат хипотетично да помогнат срещу идентифицираните фенотипове.

От над 1600 такива лекарства, които вече са одобрени от Агенцията, силденафил се оказва един от най-обещаващите кандидати.

Това може да звучи объркващо – като се има предвид, че лекарството досега се е използвало основно само за лечение на еректилна дисфункция и белодробна хипертония – но в изследователската общност вече съществуват идеи, че съединението силденафил може да и има други ползи за здравето, като се има предвид взаимодействието му с амилоида и тау-протеините, замесени в патологията на Алцхаймер.

„Последните проучвания показват, че взаимодействието между амилоида и тау има по-голям принос за болестта на Алцхаймер, отколкото всеки от тях сам по себе си“, казва Ченг.

„Ние предположихме, че лекарствата, насочени към пресичането на молекулярната мрежа на амилоидните и тау ендофенотипове, трябва да имат най-голям потенциал за успех… Силденафил, за който е доказано, че значително подобрява познанието и паметта в предклиничните модели, е представен като най-добрият кандидат за лекарство.“

Хипотезата изглежда се потвърждава от данните за здравноосигурителните досиета, като екипът установява, че употребяващите силденафил имат 69% намален риск от болестта на Алцхаймер в сравнение с неупотребяващите – намаление, което е значително по-силно от други видове лекарства, също изследвани в проучването, включително лозартан, метформин, дилтиазем и глимепирид.

Разбира се, изследователите подчертават, че нищо от това не установява причинно-следствена връзка, но на този фронт може да има други обещаващи следи.

В отделни експерименти, които изучават човешки мозъчни клетки in vitro, за да се проучи как силденафила може да осигури защита срещу когнитивния спад при Алцхаймер, изследователите забелязват, че невроните, лекувани с лекарството, показват повишен растеж и намалено натрупване на тау-протеини.

Изследванията са още в началото си, но този ефект би могъл да имат нещо общо с намалените шансове за развитие на Алцхаймер у потребителите на виагра. За тази цел е важно да се следват тези следи, казва екипът.

„Сега планираме механични тестове и фаза II рандомизирани клинични тестове, за да видим причинно-следствената връзка и да потвърдим клиничните ползи от силденафил за пациентите с Алцхаймер“, казва Ченг.

„Предвиждаме също така нашият подход да бъде приложен към други невродегенеративни заболявания, включително болестта на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза, за да се ускори процеса на откриване на лекарства.“

 
 
Коментарите са изключени за Проучване установи, че Виаграта е намалява значително риска от Алцхаймер

Повече информация Виж всички