shareit

Мъжът, който изпи смути с дизентерия за науката

| от |

Мъж документира с великолепни детайли как пие дизентерийно смути като част от изследване върху хора, което има за цел да създаде ваксина.

Бактерията Shigella причинява около 80–165 милиона случая на шигелоза годишно, като от тях убива около 600 000 души, предимно в райони с умерен или тропически климат. Инфекцията се крие в червата, причинявайки симптоми като водниста, кървава или слузеста диария, както и треска, гадене и стомашни спазми. Подтипът шигела – S. dysenteriae – причинява епидемична дизентерия или инфекциозен гастроентерит, който води до кървава диария като предимно се предава по „фекално-орален“ път: при консумация на замърсена вода и храна, контакт с повърхности, съдържащи бактериите, или сексуален контакт.

Няколко екипа – един в САЩ и един във Франция – в момента се опитват да създадат ваксина за болестта, но за това се нуждаят от доброволци, които са готови да участват в тестове, в които хората ще бъдат заразени с бактерията, за да се изследва ефикасността на ваксината. За щастие има такива герои, които са готови да поемат предизвикателството, дори знаейки, че може да се окажат от нещастните участници, на които е поставена плацебо ваксина, и да прекарат няколко дни в доста неприятна диария под строг надзор.

Един такъв герой е Джейк Ебъртс, който участва във втора фаза на тестовете, която се провежда в Медицинския факултет на Университета на Мериленд. Джейк участва в процеса, за който ще получи заплащане между $3,150 и $7,350, отчасти за парите и отчасти за доброто на човечеството. Това участие също помага и на неговия Twitter акаунт, тъй като той описва преживяването с мъчителни подробности. Първо Ебъртс получава инжекции през февруари и март преди престоя си в болница под медицински надзор, без да знае дали получава истинската ваксина или плацебо.

След това обаче дойде гадната част – да изпие „смути шигела“ (както той се изразява), за да предизвика инфекция.

Първите няколко дни се чувства добре… но на петия ден се събужда късно през нощта със спазми, за които подозира, че скоро ще прераснат в дизентерия.

„Треската ми стана супер силна около 4:00 часа сутринта“, написа той в Twitter. „Все още нямах диария, но револверът определено беше зареден и всеки път, когато изпусках газ, натисках спусъка в най-лошата игра на руска рулетка в света.“

Револверът скоро гръмва и мъжът получава диария, заедно с кръв в изпражненията.

„Вероятно около 15:00 часа вчера нещата станаха наистина грозни“, пише той. „Опитах да отида до банята и всяка част от този процес – ставане, ходене, взимане на тоалетна хартия – се усещаше като невероятно усилие. Бях толкова изтощен, че просто легнах на пода в банята за няколко минути.“

„Минаха някъде към 15-20 минути, но в най-добрия случай бях съвсем леко в съзнание, така че наистина нямам представа. Сестрите бързо разбраха, че има проблем и ме изчакаха пред банята. Д-р Чен влезе и те започнаха да ме лекуват.“

Той е лекуван с антибиотици за инфекцията и след много стомашно-чревни проблеми все пак започва да се подобрява.

Съдържанието на червата му, които Джейк бе така добър да предостави болезнено на науката, ще бъдат проучени, за да се види количеството анти-шигела IgA антитела, които съдържат, което ще позволи на изследователския екип да разбере колко ефективна е ваксината. Въпреки това, Ебъртс вярва, че вероятно е получил плацебо, като се има предвид, че не е имал реакция към първоначалните игли и адски реакция към смутито.

A cross-section of diseased intestines (dysentery). Coloured Wellcome V0009858ER

Преживяването му дава представа от първа ръка за това как се чувстват децата с болестта, което го подтиква да започне набиране на дарителски средства за изграждане на санитарна инфраструктура.

„През цялото време си мислех: „Уау, това е ужасна болест“. И станах наистина емоционален, вероятно и защото просто бях в делириум, относно мисълта за малките деца в развиващия се свят, които трябва да се справят с нея“, казва той пред Insider.

„Не искам да се представям като Майка Тереза ​​– не бих се подложил на този тест безплатно. Голяма молба е да помолиш някой да се разболее от дизентерия.“

Д-р Уилбър Чен, който ръководи теста, се надява на 70% защита от ваксината, добавяйки пред Insider, че ако тя не покаже 50% защита срещу тежкото заболяване, значи за съжаление се е провалила.

Изследователите все още се нуждаят от още хора за по-нататъшни опити, ако някой проявява интерес.

Междувременно друг екип от Institut Pasteur във Франция също работи върху ваксина. „Паричната компенсация и филантропските чувства избледняха като мотивиращи фактори за мен“, пише Джейк по време на преживяването си. „Сега основната ми грижа е да бием французите.“

 
 
Коментарите са изключени за Мъжът, който изпи смути с дизентерия за науката

Повече информация Виж всички