shareit

Когато от чешмата потече вино

| от |

Всяка първа събота на октомври, хиляди европейци се събират в така познатите седем планини на Рим. Именно там се провежда и прословутия фестивал La Sagra Dell’Uva di Marino. Дългата традиция за почитане на виното, доброто настроение и нуждата от забавление събира редица почитатели. Повечето често поставят своите средновековни одежди, за да привличат още повече внимание, а към програмата със забавления трябва да се добави и средновековен рицарски турнир. Там всички участници се възползват от добре познатия реквизит и никой не се сражава по стария рицарски обичай, но пък публиката определено се забавлява. Доброто настроение и хубавото вино правят чудеса.

Освен това малкото градче в Марино оживява и продължава да посреща гости. Практиката датира някъде от 1925 г. с помощта на поета Леоне Ципрели и дълбоката му любов към историята и традициите. Самият той желае да открие фестивала и също така да отпразнува завръщането на Адмирал Марк Антонио Колона и победата над турците през 1571 г. в битката при Лепанто. В това сражение адмиралът се завръща, при това с всичките 250 моряка на борда. Сред бойците присъстват и някои майстори на виното и според легендата носят на борда вино от остров Кандия и по-конкретно от Марино. Когато предложението е повдигнато в общината, всички били повече от щастливи да съдействат.

Първо ще могат да използват повода за събиране на повече туристи и второ – винените резерви определено ще могат да влязат в употреба. Най-важната част от фестивала е един смециален момент, когато от фонтана на четиримата мюсюлмани. Ако се чудите защо точно мюсюлмани, това е била плячката на адмирала, който успял да вземе роби на връщане от битката. Именно те работили във винарната. И сега идва най-важната подробност, която може да накара всеки човек да потърси малкото градче на картата и да се подготви за октомврийски удоволствия.

Всяка година в най-важният момент от фестивала, фонтанът започва да се пълни с охладено бяло вино от местната винарна, гостите получават часи и могат по всяко време да се насладят на приятната изненада. Идеята зад този жест е да се демонстрира онзи специален момент от Библията, когато водата се превръща във вино. От 2008 г. до този момент винаги духовник минава, за да благослови фонтана и едва тогава виното потича. Разбира се, веднага щом виното потече, аудиторията започва да скандира „Чудо, чудо!“.

Оказва се, че през 2008 г. чудото се разпространява във всяка една къща. Точно по тази причина и местните жители са в екстаз. Причината за тази магия се крие във факта, че зад чудото се крият група инженери, които в определен момент отклоняват водата от фонтана и свързват тръбите с винарната. Във въпросния ден правят една малка грешка и свързват градска мрежа на сградите около винарната, което означава, че от чешмата теква охладено бяло вино. Чудото този път е за всички.

Разбира се удоволствието трае около 3 минути, но пък в исторически план можем да отбележим, че в исторически план наистина е имало момент, в който от чешмата тече качествено бяло вино. Друг бонус получават и хората от близката кръчма, които бързо преориентирали поръчката от минерална на чешмяна вода/вино. Голяма част от виното, което се произвежда в малките градчета дори не се изнася и единственият начин за закупуването става с посещение на въпросното градче. Според познавачи, тайната е да се открият локалните майстори, които имат далеч по-сериозни умения в разработването на вино.

Заглавна снимка: By A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) – Own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45825945

 
 
Коментарите са изключени за Когато от чешмата потече вино

Повече информация Виж всички