shareit

86% от японците подкрепят смъртната присъда като най-тежко наказание

| от |

Япония винаги се е хвалила като страна с една особено напреднала цивилизация и вековни традиции, които са успели да запазят и да помогнат за по-нататъшната експанзия. Една интересна статистика обаче показва, че японците са красноречиви относно правосъдието. Можем да забележим, че редица страни замениха смъртната присъда с доживотна и дори разглеждат с по-леки мерки шансовете за евентуално помилване във времето след реабилитиране на провинените.

В света останаха няколко страни, включително и американски щати, които все още поддържат идеята за върховното наказание и заплащането с живот. Интересна статистика показва, че повече от 86% от населението са привърженици на смъртната присъда в страната и премахването на това наказание няма да се случи. Що се отнася до изпълнението на присъдата, можем да бъдем сигурни, че Япония не е от най-милостивите страни. Вместо употребата на смъртоносна инжекция или евентуалната екзекуция с електрически стол, макар и той също да е морално остарял, в страната на изгряващото слънце ще открием една интересна практика.

Осъденият влиза в специално оборудвана стая, която има пропадащ под. Осъденият на смърт влиза в помещението, поставя се примка на врата, а зад една от стаите може има трима офицери, които трябва едновременно да натиснат по един бутон. Никой не знае кой точно бутон отключва пода и окончателно прекратява жизнения път на осъдения на смърт. Тази практика се прилага от времето на разстрелите, отрядът не знае дали получава смъртоносни патрони или хаустни, за да може нито един стрелец да не разбере дали е убиецът или не. Японците могат да се похвалят с особена педантичност в този процес. Смъртната присъда се съобщава само час преди изпълнението.

Japanese death row

Правото за последно ястие също се запазва. Затворникът минава през стая, в която има статуя на Буда, където може да се помоли, след това е поставен в специално обособената стая, която много напомня на всяка друга за конферентни срещи, но с тази разлика, че липсват мебелите. След активирането на бутоните, тялото пропада един етаж по-надолу. Интересен факт е, че повече от 104 страни вече са се отказали от този вид наказания, но все още има 58 страни, които продължават да държат на смъртната присъда, а що се отнася до Япония, те няма да се откажат още много години, въпреки факта, че престъпността продължава да спада.

Нещо повече, последното проучване е направено през 1999 г. и тогава 80% от жителите са подкрепили окончателното решение. Някои експерти продължават да смятат, че малцина знаят каква точно е системата за екзекуция и със сигурност биха променили решението си, когато разберат, че в това отношение една от най-техничните нации използва бесилото на фона на много други хуманни техники. За първи път от много години се публикуват и снимки на въпросната стая за екзекуции с надеждата, че това ще се промени, макар и на този етап обръщането на мнението да се движи директно в зоната на фантастиката.

 
 
Коментарите са изключени за 86% от японците подкрепят смъртната присъда като най-тежко наказание

Повече информация Виж всички