shareit

5 от най-ефективните инструменти за убиване на хора в историята

| от |

Оръжията са просто продължение на възможностите на човешкото тяло. На практика обаче те са били изключително скъпи и сложни, като през вековете са създавани буквално стотици странни, ужасяващи и често безполезни такива. Човечеството поставя постоянен акцент върху оръжията и именно в опитите за създаване на идеалния инструмент за убиване на хора, същото това човечеството ще направи някои от най-големите си научни постижения.

Прекарали сме голяма част от времето си през историята с доста примитивни инструменти, но с все по-разпространеното използване на метали се увеличава и сложността на творения от тях. И разбира се, някои неминуемо са много странни.

Maduvu

Мадуву

Това оръжие е от древна Индия и често се използва в индийското бойно изкуство Силамбам. То традиционно е конструирано от два рога от индийската антилопа гарна, насочени в противоположни посоки, и се използва по начин, подобен на кинжал с двойно острие. Обикновено е известно и като маду.

Като предимно отбранителен инструмент, маду често се използва за контрол върху противника и неговото оръжие. Някои варианти имат метален щит, докато други имат заострени метални върхове на края на рогата.

С напредването на технологиите някои мадуси са направени изцяло от метал.

Panzerstecher PP noBg

Есток

Тази дълга и тънка вариация на обикновения меч се използва от 14 до 17 век и е особено добра за пробиване на верижна ризница. С подобряването на този тип брони скоро се установява, че използването на обикновен меч за преодоляването им става все по-малко ефективно. Тънкият, остър връх е много по-добър при намирането на пролука в бронята или за разтварянето на халките й. Така естокът започва да се предпочита, като се отличава с остър връх и без режещи ръбове. Освен това, дългият му размер дава на потребителя повече сила.

Мечът е популярен и в приятелски схватки, тъй като тъпите му ръбове го правеха много по-безопасен от конвенционалните мечове.

Polish Horseman's picks from XVII century

Наджак

Може би най-визуално ужасяващото оръжие в този списък, „кирката на конника“ прави точно това, което подсказва името й. Тя е голямо оръжие с две лица – едното с чук, а другото с шип като извитият шип много прилича на кирка, но обикновено е с по-голяма тежест.

Целта на кирката на конника е да се свалят ездачите от конете им по насилствен начин.

Тя не само е способен инструмент срещу конни войски, но е изключително ефективна и при пробиване на броня от дебели пластини и верижна ризница, благодарение на значителната си маса.

Тази маса обаче донякъде ограничава използването на кирката. Тъй като е тежка, тя е трудна за замахване със по-бърза скорост и като цяло е тромаво оръжие. Освен това, когато удари ездач, тя често се забива дълбоко и се изплъзва от ръцете на собственика си, което е доста неприятно в битка.

Shotel, BM

Шотел

Шотелът е страшно изглеждащ меч от Етиопия и Еритрея, който прилича на уголемен сърп. С дължината на острието около метър, той със сигурност не е играчка. Подобният на кука дизайн го прави изключително смъртоносен, защото може да достигне голяма скорост. То е особено полезно средство и срещу опоненти на кон, тъй като може да ги закачи и да ги събори на земята.

Пронизващата му сила е толкова голяма, че може да пробие щитове и в случай, че това не се получава, може да се завърти и да навреди на противник зад него, защото заради характерната си форма може да достигне зад щита.

Има две остриета и диамантено напречно сечение, което прави прободните рани по-трудни за заздравяване.

Shaken

Шурикен

Шурикенът е малко, но смъртоносно оръжие. Най-често асоциирани с нинджите, приложенията на тези малки звездички с остриета са ограничени само от въображението на потребителя. Техният размер позволява те да могат да бъдат скрити лесно, въпреки че ако се съхраняват неправилно, потенциално могат да нанесат сериозна вреда на потребителя.

Както виждаме от снимките, шурикенът не се ограничава до формата на звезда. Те могат да се предлагат в много различни форми и размери и са особено ефективни срещу откритите части на тялото, като ръцете и лицето. Освен това шурикенът може да бъде забит в земята и да действа като калтроп (остриета, които се забиват в повърхност, за да не позволяват да се преминава през нея).

Crows feet 2, Balaclava 1854

Калтроп

 
 
Коментарите са изключени за 5 от най-ефективните инструменти за убиване на хора в историята

Повече информация Виж всички