Защо ставаме по-ниски с напредването на възсрастта?

| от chr.bg |

Хората обикновено спират да растат на височина между 16 и 21 години; оттам нататък се очаква, че ще останем на този ръст до смъртта си. Но това не е точно така. При много хора всъщност ръстът започва да намалява с напредването на възрастта, като до 70-те си години могат да изгубят до 3 см.

Защо?

Според Live Science намаляването на ръста е многофакторен процес. Но основният виновник е загубата на костна маса: между 40 и 50-годишна възраст тялото ни започва да губи повече кост, отколкото може да създаде. И загубата не е свързана само с намаляване на костната плътност: тя също така отслабва така наречената костна матрица или колагеновата инфраструктура, която свързва костната тъкан. Така костта може да претърпи микрофрактури, които постепенно намаляват масата ѝ. Получените увреждания могат да доведат до остеопороза и загуба на височина, когато става въпрос за прешлени: компресията може да намали ръста на човека с милиметри и дори сантиметри.

В проучване от 1999 г., публикувано в American Journal of Epidemiology, са изследвани 2084 мъже и жени, чийто ръст е бил измерван редовно в продължение на 35 години като част от участието им в изследователски проект, свързан със застаряването на населението. Между 30 и 70-годишна възраст мъжете са загубили 3 сантиметра, а жените – 5 сантиметра. Към 80 г. загубата на височина е нараснала до 5 при мъжете и 7,5 при жените.

Но загубата на костна маса не е единствената причина. Лошата стойка може да доведе до изкривяване на гръбначния стълб, което води до прегърбване и загуба на височина. Нормалното разграждане на дисковете между прешлените също може да допринесе.

При жените менопаузата също може да доведе до загуба на височина, защото естрогенът, който намалява с възрастта, помага за защитата на костите.

Можем ли да избегнем този процес?

Не непременно, но можете да направите нещо, за да намалите ефектите. Загубата на костна маса е свързана със загубата на мускулна маса. Ако поддържате мускулите си чрез физически упражнения, може да предотвратите атрофията на костите и да ви е по-лесно да стоите изправени благодарение на коремните мускули, които поддържат и подобряват стойката.

Макар че известна загуба на дължина е нормална, по-ранната или по-бързата загуба не е. Всеки, който забележи радикално намаляване на ръста си, трябва да отиде при медицински специалист.

Ако сте решени да компенсирате смаляването, помислете за творческа ваканция в космоса. При астронавтите често се наблюдава увеличаване на височината поради липсата на гравитация, която да влияе на прешлените, което води до увеличаване на ръста с до 3%. След като се върнат на Земята обаче, това нарастване обикновено изчезва.

 
 
Коментарите са изключени за Защо ставаме по-ниски с напредването на възсрастта?