Защо олимпийските плувци носят две шапки?

| от |

В спорт, в който всяка милисекунда е от значение, вероятно не искате да се натоварвате с нито един грам ненужно тегло – ето защо плувците носят толкова минимални бански, а не като нашите с широки крачоли, и бръснат космите си, за да намалят съпротивлението.

Но този минимализъм обикновено има едно изключение: много спортисти си слагат две шапки за плуване.

Според Quartz това е така, защото всяка шапка отговаря на различни нужди. Вътрешната шапка, изработена от латекс, се прилепва плътно към главата, но може да се набръчка, когато е изложена на вода и движение, като така създава излишно съпротивление. За да компенсират това, плувците добавят втора силиконова шапка като външен защитен слой. Двете шапки също така закрепват по-добре каишките на очилата към главата.

Ама я чакайте малко…

Защо не носят само една силиконова? Защото силиконовите шапки много лесно се изплъзват, когато се поставя директно върху скалпа. И макар че плувците обикновено старателно бръснат телата си, косата им си е все още там и е малко вероятно силиконовата мембрана да се закрепи добре върху стърнище от косми.

* * *

Подобна практика също така би лишила интернет от Боб Ловеца на шапки: досега анонимен работник на олимпийското плувно съоръжение за летните игри в Париж. Оказва се, че силиконовите шапки понякога могат да се изплъзнат от главите на плувците, дори когато се носят върху латексови. Когато това се случва на американската плувкиня Ема Уебър по време на плуването на 100 метра бруст, Боб се гмурва и я прибира, докато публиката аплодира.

Не е ясно дали нашият герой с „цивилно“ тяло и малки гащета е професионален плувец или просто ентусиазиран фен, който е бил на правилното място в правилното време.

 
 
Коментарите са изключени за Защо олимпийските плувци носят две шапки?