Спортни хроники: Ливърпул го ненавиждаше, а той отне титлата на „червените“ с една позорна грешка

| от Chronicle.bg |

Феновете на английския футбол тръпнат с очакване на старта на първенството във Висшата лига. Отново ли надпреварата ще е между двата „коня“ Манчестър Сити и Ливърпул? Как ще се справи Челси след идването на новите собственици? Ще видим ли най-после възраждането на Арсенал и какво очаква вечният му съперник Тотнъм? И, може би, един от най-интересното: Започва ли новата ера за Манчестър Юнайтед под ръководството на Ерик тен Хаг?

Още в третия кръг за нидерландеца предстои огромно изпитание, когато вицешампионът Ливърпул стъпи на „Олд Трафорд“. Грохотът от трибуните ще е страхотен, а от изхода на мача ще зависи спокойствието не само на Тен Хаг, но и на доказалия се в Премиършип Юрген Клоп. Просто в този мач е така. Футболът не е война, но ходете го обяснете на тези около 75 хил. фенове на „червените дяволи“, които ще се стекат на 22 август за дербито, както и на сектора с гостуващите фенове, наблъскани като сардини, и обединени в юмрук за най-важната визита през сезона. Историята между двата клуба е богата и наситена. Случвало се какво ли не, за да бъде днес това, което е. Ще разкажем един случай от 2009-а, който ще се помни още десетилетия наред.

На 25 април 2009 г. оставаха пет кръга до края на шампионата във Висшата лига, а Манчестър Юнайтед и Ливърпул имаха по 74 точки. „Червените“ бяха победили Хъл Сити в ранния двубой, а на „Олд Трафорд“ тимът на Алекс Фъргюсън приемаше деветия Тотнъм. Началото бе трудно. В 29-ата минута Дарън Бент премина Рио Фърдинанд в наказателното поле и вкара първия гол, а три минути по-късно Лука Модрич простреля Ван дер Сар за втори път. 0:2! В съседния Ливърпул празнуваха.

Но през второто полувреме Юнайтед вкара пет и осъществи изключителен обрат. Но всичко започна с една дузпа за нарушение срещу Карик. Доста спорно нарушение. Майкъл получи перфектен пас от Рууни, влетя в наказателното поле и бе свален от Гомес. Или не беше? Съдията Хауърд Уеб без колебание посочи бялата точка.
Реферът беше далеч – на няколко метра от Рууни. И да прецени дали е имало контакт, или не, беше трудна задача.

Уеб казва, че е действал инстинктивно и само миг по-късно е осъзнал, че интуицията го е подвела.
„От позицията си видях Карик пръв да стига до топката, а след това вратарят се вряза в него. Ситуацията изглеждаше очевидна. Обикновено нарушителят в такива моменти спори само проформа. Но във вида на Гомес видях абсолютна изненада, удивление и недоверчивост. Беше очевидно, че бях сбъркал в решението си“, обяснява съдията.

По-късно на повторенията се видя, че Карик наистина достига пръв до топката, но Гомес първо я докосва с ръката си, а едва след това има съприкосновение между него и халфа на Юнайтед. Ако тогава имаше ВАР, реферът лесно би стигнал до заключението, че нарушение няма.
Хауърд не получи помощ и от асистента си. Страничният съдия бе видял по-малко и от него.
„Не можех да отменя дузпата, тъй като освен вътрешното си усещане, нямах друго доказателство за грешното си решение. Надявах се единствено Кристиано да не вкара от бялата точка. Но той вкара.“
Съдията смята, че този момент е повлиял на хода на мача. Надявал се, че „шпорите“ поне няма да загубят, но след дузпата домакините пометоха лондонския си съперник.

„Помислих си: „Мамка му“, честно ви казвам. Просто разбираш какво се случва. Опитният съдия винаги чувства преломния момент и разбира накъде отива един мач. Ако при 2:1 все още имаше някои съмнения, при 2:2 всичко бе абсолютно ясно.“

Между другото, Уеб разбрал, че със сигурност е сбъркал още по време на мача.
„Обикновено режисьорът на прякото предаване търси главния герой на срещата, а специално в тази голямата звезда беше Рууни. Но когато операторът подмине всички и се насочи към теб, ти става ясно, че скоро ще те разпънат на кръст.“
Юнайтед обърна категорично двубоя и се насочи към поредната титла в първенството, която месец по-късно стана факт.

Ако върнем годините назад, слуховете за пристрастията на Хауърд Уеб към Манчестър Юнайтед бяха ежедневие. Не само феновете, но и самите футболисти от съперниците на „дяволите“ във Висшата лига поддържаха огъня на това схващане.

Спомнете си нападателя на Ливърпул Райън Бабел, който през 2011 г. публикува колаж на съдията с екипа на Юнайтед и бе глобен за това с 10 хил. паунда. На „Анфийлд“ ненавиждаха Уеб и той усещаше отчетливо тази омраза. Успя да им се „отблагодари“ подобаващо.
Никога не може да се докаже, че Хауърд умишлено е удрял рамо на „червените дяволи“ или пък е ощетявал съперниците им нарочно. Но в онзи ден в края на април 2009-а запалянковците на Ливърпул бяха съсипани.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Ливърпул го ненавиждаше, а той отне титлата на „червените“ с една позорна грешка

Повече информация Виж всички