Оксфорд срещу Кеймбридж: Как двата университета кръстосват гребла

| от |

Оксфорд срещу Кеймбридж! В продължение на векове двата университета се състезават за академични постижения, но през последните два века или малко повече като допълнение към тази конкуренция се появяват и няколко спорта. Никой от тях обаче не е по-остро оспорван от ежегодното състезание с лодки.

Интелектуалната ревност между двете заведения стига до началото на 13 век, когато множеството независими религиозни зали в Оксфорд се съчетават, за да създадат един университет. Катализаторът за този процес е особено жестока караница между жителите на града и монасите или чиновниците (т.е. „учени“ или „студенти“) през 1209 г., което предизвиква масово изселване. Някои учени така и не се завръщат – те откриват по-малко конфликтно място за живот на брега на река Кам, където основават своя университет Кеймбридж. Тези, които се осмеляват да се върнат в Оксфорд, го правят, когато папата им гарантира по-голямата сигурност и нови права и привилегии.

Оксфорд и Кеймбридж оттогава се състезават за академично превъзходство. Необходими са повече от 600 години, докато това съперничество се прояви и на спортната арена, като първото състезание между университетите е мач по крикет, проведен през 1827 г. Първото състезание по гребане се проведе две години по-късно.

И един човек, Чарлз Уордсуърт (1806–92), играе важна роля и в двете.

Уордсуърт (бъдещият епископ на Сейнт Андрюс и племенник на поета Уилям Уордсуърт) е разделен между двата лагера – макар да е студент от Оксфордската църква на Христос, баща му е дон в Кеймбридж. В резултат на това той прекарва ваканциите в Кеймбридж и, както Уордсуърт сам споменава в своята автобиография „Annals of my Early Life“, идеята за гребната надпревара възниква през 1827 г., докато е на река Кам със свой стар приятел, Чарлз Меривейл. Меривейл учи в Сейнт Джон, който по това време е най-добрият отбор по гребане на Кеймбридж.

Така Кеймбридж има нещо като предимство. През 1828 г. се основава Cambridge University Boat Club (CUBC), а заедно с него и първите официални състезания в колежа на Кам. В Оксфорд, въпреки че първата документирана надпревара между заведенията се провежда през 1815 г., еквивалентен университетски клуб е създаден едва през 1839 г. Следователно, може би не е изненадващо, че въпреки че Уордсуърт, който представлява Оксфорд, е кредитиран за инициирането на идеята, Кеймбридж издава първоначалното предизвикателство. Кеймбридж също има и да си връща, след като губи в първия мач по крикет, проведен на 7 юни 1827 г. (въпреки че заради дъжда е обявен за равен).

И така, на 12 март 1829 г. CUBC решава: „Г-н Стивън Дейвис (оксфордският майстор на лодки) да бъде помолен да постави следното предизвикателство в някоя забележима част от своята работилница – „Университетът Кеймбридж предизвиква Университета Оксфорд на мач по гребане в или близо до Лондон, всеки с лодка с осем весла, по време на следващата Великденска ваканция.“

Без официален университетски орган по гребане в Оксфорд, Стивън Дейвис (1799–1837) очевидно е смятан за логично заемащ някаква такава позиция и, като се има предвид презрението, с което учените от Оксфорд са склонни да гледат на повечето жители на града, и по-специално на речните гребци, ролята му се оказва забележително изтъкната. Изглежда, че семейството на Дейвис произвежда лодки в Оксфорд поне от 17 век и, от местоположението си на южния изход на града над Темза, той построява, продава и дава под наем различни ръчно изработени предмети и предлага своята работилница и реката до нея като база за гребците на Оксфорд.

Въпреки че ранните записи не са особено детайлни, Дейвис очевидно е включен в поне един екип на колежа, докато участието на професионални водни служители не се забранява през 1823 г. Въпреки това той има огромно влияние и получава почти легендарен статус на реката.

1841 Oxford-Cambridge Boat Race

Именно Дейвис подписва отговора на Оксфорд на предизвикателството на Кеймбридж, заедно със своя бизнес партньор Исак Кинг, друг майстор на лодки. На 22 март предизвикателството е прието, но само при условие, че се отложи за след Великден, защото „състезанията с лодки в Оксфорд започват едва през юни“.

 
 
Коментарите са изключени за Оксфорд срещу Кеймбридж: Как двата университета кръстосват гребла

Повече информация Виж всички