Мечето Падинктън и лошото момче на ВВС – Джеръми Кларксън

| от Александър Н. Николов |

Често се случва да попадаме на неподозирани връзки между известни звезди. Кой би предположил, че любим детски литературен герой и един от най-известните автомобилни журналисти в световен мащаб са свързани.

Нещо повече – възможно ли е една плюшена играчка да бъде причината за спорното поведение на една световноизвестна личност?

maxresdefault

Кадър от филма „Paddington 2“

Мечето Падинктън е класически герой от детската английска литература. Учтивото мече идва от Тъмно Перу и носи широкопола шапка, изтъркан куфар и дебело палто. Обича сандвичи с мармалад и рядко назовава някого по малко име. Появява се за пръв път през 1958 г. в поредица от книжки написани от Майкъл Бонд, а илюстрациите са на Пеги Фортнъм.

Героят бързо набира популярност и се превръща в любим персонаж на децата от Обединеното кралство редом до Мечо Пух и Мери Попинз. У нас този образ е познат от едноименния игрален филм от 2014 г. и продължението му от 2017-а.

джеръми кларксън

Джереми Кларксън

Междувременно в Донкастър, графство Южен Йоркшир живее семейството на Шърли и Едуард Кларксън с двете си деца. Той е пътуващ търговец, а тя – учителка, която също така шие калъфки за порцеланови чайници, за да запълва семейния бюджет.

Двамата решават да запишат предварително сина си Джереми в списъка на едно от известните и скъпи частни училища, за да му осигурят добро образование, но реално нямат никаква представа как ще осигурят парите за високата такса.

Бъдейки сръчна с иглата, за Коледа през 1971 г., Шърли ушива по едно плюшено мече Падинктън за Джеръми и Джоана. Разбира се, Джеръми продължава да си играе със своите играчки – любимите му писта и колички.

Дъщерята Джоана обаче е във възторг. Нейните приятелки са силно впечатлени от плюшената играчка и Шърли осъзнава, че има пазар за тях. Тя небрежно пренебрегва липсата на начален капитал и започва да шие мечета на евтина шевна машина във фамилната ферма в Йоркшир.

Фирмата й „Gabrielle Designs“ се разраства и назначава двама души, който да пълнят мечетата с пух и да ги зашиват. Скоро играчката Падинктън е във витрините на магазини в цяла Великобритания. Дори и популярния „Hamley’s“ прави регулярни поръчки.

Уви, Шърли няма представа от спазването на авторски права и скоро получава писмо от адвокат с обвинение за нарушаване на марката „Падинктън“. За щастие по това време, съпругът й напуска работа и се включва на пълен работен ден в „Gabrielle Designs“.

Едуард се заема лично с разрешаването на проблема. Той отива в Лондон за среща с адвокатите на автора на книгата. Тук се намесва случайността. В асансьора Едуард попада на Майкъл Бонд. Двамата бързо постигат разбирателство. Подписват споразумение, което позволява на „Gabrielle Designs“ да разпространява мечета Падинктън в цял свят, а Едуард Кларксън и Майкъл Бонд остават близки приятели до смъртта на Едуард през 1994 г.

В разцвета на бизнеса за играчки фирмата на Шърли прави оборот от 1 милион паунда годишно. По-важното е, че бюджета на семейството е спасен и Джеръми може да учи в престижното частно училище Рептън.

Там обаче той попада в една нездрава среда. Неговите съученици го тормозят брутално. Често е бит, хвърлян е в студения басейн, редовно чупят вещите му, нарязват са дрехите му, а това не са най-неприятните му случки.

Хулиганското поведение към него превръща самия Джеръми в хулиган. По-късно той е изключен от училището за непристойно поведение. Както става ясно по-късно, няма да му е за последно изключване.

Междувременно проблемите на Шърли не свършват до тук. Често бива притискана от нелоялна конкуренция или от властите. Освен това, производството среща проблеми с пришиването на очите на играчките – съществува риск те да се откъснат и детето да се задуши. Фирмата понася загуба от 40 000 паунда заради този проблем.

Jeremy-Clarkson-Paddington-Bear

Мече Падингтън от „Gabrielle Designs“ заедно с Джереми

Въпреки това бизнесът върви. Играчките се продават толкова добре, че „Gabrielle Designs“ няма нужда от търговски отдел. Шърли почти не харчи пари за реклама. Самият Джеръми Кларксън помага в семейния бизнес, преди да поеме по пътя на автомобилната журналистика.

Скоро след смъртта на Едуард Кларксън, поради влошеното си здравословно състояние, Шърли решава да продаде „Gabrielle Designs“. До края на дните си през 2014 г. тя води скромен живот с малко публични изяви.

Може би, най-запалените почитатели на Top Gear ще си я спомнят от епизода, в който участва заедно с майките на Джеймс Мей и Ричард Хамънд.

Шърли Кларксън е автор на книгата „Моята роля в историята на Мечето Падинктън“. Типично в свой стил, Джеръми отбелязва, че това е „Една топлеща сърцето история за една жена, която се опитва да ръководи бизнес, докато има мен за свой син.“

 
 
Коментарите са изключени за Мечето Падинктън и лошото момче на ВВС – Джеръми Кларксън

Повече информация Виж всички