Защо женският полов орган може да ухае на риба – гинеколозите отговарят

| от Chronicle.bg |

Какво един гинеколог никога не консумира? Ако сте отговорили риба, то най-вероятно сте прави. Има редица градски легенди, че често женският полов орган може да носи такава есенция. Достатъчно е да обърнем внимание на науката и на специалистите, които са готови да отговорят на въпроса. И след като интернет желае такъв материал, изследователите не закъсняват с отговора.

По техните думи, някаква лека есенция е напълно нормално да се случва. Въпреки това има поводи за тревога, ако ароматът започне да напомня на риба и е по-скоро е неприятен. В допълнение с неприятния аромат, често се наблюдават и странни течения. Самият аромат е дело на бактерията vaginosis, perspiration или trichomoniasis. Съществуват и други фактори, но посочените са основните, които създават неприятната есенция. Ето някои от възможните причини:

Бактериалният vaginosis е един от основните причинители на въпросния аромат. Това е състояние, в което се натрупват твърде много „лоши“ бактерии, които водят до нарушаването на здравата естествена флора или променят баланса на бактерии във вагината. Обикновено същите се придружават със сиво/зелено/бяло течение. Възможно е да има сърбежи и парене при уриниране.

Причината за подобно нарушаване на баланса идва с използването на дамски душове, секс без предпазни средства или повече от един полов партньор. Логичното решение изисква връщането на баланса, чрез употребата на антибиотици. Има антибиотици, които се поставят директно във вагината, но могат да се приемат и орално. По-важното е, че не трябва да изпадате в паника, това са лечими проблеми, които изискват малко повече дисциплина и сексуална култура.

Д-р Фелис Герш споделя, че има и друга причина за подобно ухание – смесването на пот с фауната на половия орган. Трениращите дами, които често пропускат да сменят бельото след фитнес или пътуват до дома, където да вземат душ, могат да създадат този есенциален букет. Възможно е да се появят и сърбежи, следователно след по-сериозни натоварвания, душът трябва да се случва възможно най-бързо.

Д-р Герш напомня, че има достатъчно добри козметични продукти за почистване, а с помощта на всекидневните душове ще има бърза промяна. Други особени елементи, които трябва да се добавят, са носенето на дишащи памучни дрехи, както и подмяна на изрязаното дамско бельо, поне за известно време.

Така нареченият trichomoniasis е известен паразит, предаващ се по полов път. Той активира така наречените течения и добавя неприятния аромат като втори ефект. Възможно е да откриете почти същите симптоми като горните, но течението може да бъде жълто. Към това ще се добави и присъствието на болки в долната част на корема, болезнена уринация и болезнен секс.

Не бъдете чак толкова критични към себе си и не изпадайте в паника. Гинеколозите често имат подозрения, че може да става въпрос за гонорея или нещо по-сериозно, но статистиката го отхвърля. Причината е, че въпросните заболявания са асимптомични, което означава, че не винаги проявяват подобни симптоми, следователно запазвате спокойствие.

Най-често се предоставят антибиотици, които могат да бъдат силни на малки дози или да се предпише по-леко, но дълготрайно лечение. Сега идва и момента, в който се изисква от дамата да сподели на партньора си, че също трябва да премине терапия. И така се създават други видове социални проблеми, в които не е логично да задълбаваме. Най-лесната превенция продължава да бъде употребата на презервативи. Ако сте обърнали внимание на някои от холивудските комедии, където главната героиня разказва, че ще подари цветето си на определен избраник, не се изненадвайте от тази метафора, вагината често може да подсказва за проблеми с помощта на аромати – за съжаление не са точно цветарски. Не винаги може да се говори за проблеми, ето някои примери:

Д-р Герш споделя, че при правенето на секс без предпазни средства и половият акт завърши с еякулация, мъжката семенна течност може да доведе до промяна на бактериалния баланс. Очакваният аромат трябва да е нещо близко до хлор. Причината е, че се променя естественото pH. Няма нужда от паника, въпросният аромат ще премине самостоятелно с времето. Обикновено всичко зависи от организма. Ако обаче не мине, тогава може да проверите един от горните сценарии.

Друга причина, която най-вероятно не се е случвала никога, е поставянето на външен предмет във вагината. Гинеколозите често споделят за моменти, в които е забравен тампон, презерватив или секс играчка, която създава силни течения и аромати. Към това има възможност за болки в таза и дори кървене. Странно или не, най-добрият съвет на гинеколозите е свързан с проверка и премахване на обекта, а след това и на антибиотици.

Не на последно място, следвайки съветите на гинеколозите, описващи това като един почти невъзможен сценарий, е ракът. Въпросният вариант на коварната болест е много рядък и води до създаването на една специфична миризма. Симптомите се асоциират с кървене след менопауза, кървене между циклите, кървене след секс, дълги и тежки месечни цикли, придружено с много сериозни течения.

Логично е, че лечението ще е по-сложно и ще зависи от стадия на това заболяване, но не бързайте със заключенията и не използвайте този материал за лечение. Нито един редактор не е дипломиран гинеколог, за да дава съвети, информацията е взета от професионалисти, които все пак напомнят, че е особено логично да се правят профилактични прегледи и да се спестяват главоболия. Преди всичко, запазете спокойствие, медицината е достатъчно развита, за да помогне, ако върви с добра хигиена.

 
 
Коментарите са изключени за Защо женският полов орган може да ухае на риба – гинеколозите отговарят

Повече информация Виж всички