Защо суровата веганска диета е вредна

| от |

Веганските диети стават все по-популярни през годините, особено сред хората, които искат да подобрят здравето си. И наистина – все повече доказателства показват, че диетите на растителна основа (включително веганските) могат да имат много ползи за здравето и са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, заедно с намалено телесно тегло и нива на холестерол.

Някои хора обаче стигат до крайност, като решават да ядат само сурови растителни храни, които могат да се приемат без никакво готвене. Някои също така изключват храни, които са променени от естествената си форма или преработени (като овесено или бадемово мляко).

Привържениците на тази диета твърдят, че готвенето кара съставките да загубят част от важните си хранителни вещества и ензими и че с консумацията на растителните храни направо сурови, енергийните им нива ще се покачат, ще се предпазят от болести и цялостното им здраве ще се подобри.

Но изследванията показват, че суровите веган диети, ако се спазват дълго време, могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Ето защо:

Pepperseggplants

Може да не приемете важни хранителни вещества

Изследванията показват, че някои сурови храни може да са по-здравословни от готвените – факт. Например, готвенето кара брюкселското и червеното зеле да загубят до 22% от съдържанието си на тиамин, форма на витамин Б1, която поддържа нервната система здрава.

Но въпреки че някои зеленчуци могат да загубят хранителни вещества по време на готвене, други имат по-голямо съдържание на хранителни вещества, след като се сготвят. Това е така, защото някои хранителни вещества са свързани в клетъчните стени на зеленчуците и готвенето разрушава тези стени, което им позволява да бъдат освободени и по-лесно усвоени от тялото.

Например, когато спанакът е сготвен, за тялото става по-лесно да абсорбира съдържащия се в него калций. Изследвания също така установяват, че докато готвенето на домати намалява съдържанието на витамин Ц с 28%, то увеличава съдържанието на ликопен в тях с повече от 50%. Ликопенът е свързан с по-малък риск от редица хронични заболявания, включително сърдечни, сърдечно-съдови и рак. Аспержи, гъби, моркови, броколи, зеле и карфиол са други примери за зеленчуци, които са по-богати на хранителни вещества, когато са сготвени.

Варените зеленчуци също могат да доставят на тялото повече антиоксиданти – полезни молекули, които могат да се борят срещу вредни молекули, известни като свободни радикали, който могат да увреди клетките и с течение на времето да доведат до заболяване. Някои зеленчуци (включително аспержи, гъби, спанак, домати и броколи) съдържат по-високи нива на антиоксиданта бета-каротин (който тялото превръща във витамин А), лутеин и ликопен, когато са сготвени, отколкото когато са сурови.

08 Vegan lunch brunch outdoor, broad bean salad - vegan lunch in Stockholm, Sweden

Може да получите недостиг на витамини и минерали

Суровите веган диети вероятно нямат много важни витамини и минерали – а именно витамини Б12 и Д, селен, цинк, желязо и два вида омега-3 мастни киселини. Това е така, защото много от храните, които съдържат високи нива на тези витамини и минерали, идват от животни – като месо и яйца.

Всички тези витамини играят ключова роля в структурата, развитието и производството на мозъчни и нервни клетки, заедно с поддържането на здрава имунна система.

От особено значение са нивата на витамин Б12. Проучване върху хора, които спазват строги диети със сурова храна, установява, че 38% от участниците са имали дефицит на витамина. Това е тревожно, особено като се има предвид, че дефицитът на витамин B12 е свързан с редица проблеми, включително жълтеница, язви в устата, проблеми със зрението, депресия и други промени в настроението.

Същото проучване установява също, че строгата сурова веганска диета повишава нивата на хомоцистеин (аминокиселина иначе разграждана от витамин Б12) поради дефицит на Б12. А повишените нива на хомоцистеин могат потенциално да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Fresh salad of Cameron Highlands (10498439795)

Mоже да доведе до загуба на месечния цикъл

Ако не е планирана правилно, суровата веган диета може да доведе до неволна загуба на тегло, ако не се консумира количеството калории, от което тялото се нуждае, за да функционира. И това е особено тревожно при младите жени.

Изследователите са установили, че 30% от жените под 45 години, които са следвали диетата повече от 3 години, са имали частична до пълна аменорея (липса на менструация). Това вероятно се дължи на загуба на тегло, причинена от диетата. Аменореята от своя страна може да причини редица други проблеми, включително безплодие, както и намалена костна минерална плътност и остеопороза. Други проучвания също показват, че младите жени, които консумират 22-42% по-малко калории от необходимото, са изложени на по-голям риск от потисната репродуктивна функция.

* * *

Въпреки че спазването на растителна диета може да има много ползи за здравето, яденето само на сурови продукти може потенциално да отведе нещата твърде далеч и да предизвика още по-големи рискове за здравето, ако не се следва внимателно. Ако планирате такава диета, важно е да сте внимателни, за да сте сигурни, че консумирате всички необходими ви хранителни вещества в необходимите количества, от които се нуждаете за оптимално здраве.

Също така не се препоръчва да я следвате за дълъг период от време поради многото рискове, които може да крие.

 
 
Коментарите са изключени за Защо суровата веганска диета е вредна

Повече информация Виж всички