shareit

Защо ни се струва, че Коледа идва все по-бързо всяка година

| от |

Когато бяхме малки, декември беше най-дългият месец. Може би защото беше изпълнен с различни извънредни дейности в училище и вкъщи заради празниците, може би защото беше свързан с чакане и очакване, но ни се струваше, че се точи едвам-едвам…

Сега като сме възрастни обаче, нещата са различни. Докато човек се огледа и се ослуша, лятна ваканция, плажовете и слънчеви изгаряния са минали, станало е студено и вече е време да гледаме за подаръци.

Но защо ни се струва, че Коледа идва по-бързо?

Ако не можете да повярвате, че празничният сезон вече е при нас, не сте сами. Проучване сред 918 възрастни в Обединеното кралство (пълните резултати все още предстои да бъдат публикувани) установява, че 77% от респондентите са съгласни, че Коледа изглежда идва по-бързо с всяка изминала година.

Една от причините може да е, че начинът, по който усещаме как минава времето, се променя с напредване на възрастта, което често води до усещането, че то се ускорява. За едно седемгодишно дете 12-те месеца между Коледите са огромен период като процент от живота му. За един 45-годишен същите тези 12 месеца са по-малък процент. Тази разлика в съотношението компресира относителното време между Коледите всяка година.

Нашето усещане за времето също се променя, защото разчитаме на паметта си, за да преценим колко време е изминало; когато преценяваме колко време е продължило нещо, ние базираме оценката си на това колко спомени сме направили през този период. Независимо дали се опитваме да си спомним продължителността на филм, пътуване с кола или романтична връзка, броят на спомените, които сме направили през въпросния период, ще служи като индикатор за продължителността му.

Периодите от време, в които се създават по-малко нови спомени, било поради липса на стимулиращи събития, нови дейности или повишени емоции, се интерпретират от нашия мозък като кратки.

Jonathan G Meath portrays Santa Claus

Кога мина годината

С напредването на възрастта паметта става по-погрешна и си спомняме по-малко от ежедневния си живот. Освен това сега е по-малко вероятно да опитваме нови неща, отколкото когато сме били по-млади. Заедно тези фактори могат да допринесат за усещането, че от миналата Коледа е минало по-малко време, отколкото преди.

Тъй като това, което правим, има силно влияние върху начина, по който усещаме времето, промените в нашето ежедневие изкривяват това усещане. Предсказуемият ден помага на времето да тече стабилно.

Това беше илюстрирано в световен мащаб по време на пандемията. Всички спокойно се занимавахме с ежедневието си, докато в един момент то не се разбърка тотално. Хора от Буенос Ариес до Багдад твърдят, че имат усещането, че времето не течеше нормално по време на пандемията.

Въпреки че Коледа не причинява същото ниво на смущения като глобалната пандемия, тя нарушава нашето стандартно ежедневие.

Друг фактор, който може да ни накара да почувстваме, че Коледа идва по-бързо, е количеството енергия, което влагаме в очакването й. За много деца тя вероятно е най-очакваното събитие през годината (заедно с рождения им ден). Цялото това вълнение означава, че децата обръщат много внимание на това как тече времето до празника. За тяхно съжаление обаче, фокусирането върху изтичането на времето обикновено го кара да се уйсеща като по-дълго.

За повечето възрастни Коледа не е (чак) толкова вълнуваща вече – така че възрастните вероятно мислят по-малко за наближаването й. Съответно обръщането на по-малко внимание на времето го кара да минава по-бързо. Ефектът може да е бил особено изразен тази година, защото в следпандемичната нормалност животът е по-натоварен от всякога и имаме още по-малко време да мислим за празниците.

Технологичните промени също оказват влияние върху възприятието ни за време, защото сега вече можем да изпълняваме повече задачи по-бързо от всякога. Това ускоряване на темпото на живот през последните 20 години може също да допринесе за усещането, че Коледа идва твърде рано.

Nicola Tribuzio as Santa Claus (Hayward, CA, Studio Kent, 1961)

Времето изтича

Въпреки че обръщат по-малко внимание на времето, възрастните изпитват значително повече задачи в графика си, отколкото децата в навечерието на Коледа. За малките Коледа е магически момент; за възрастните обаче тя означава големи количества планиране, пазаруване, опаковане и готвене. Добавеният времеви натиск, създаден от празника, може да допринесе за по-бързото преминаване на времето.

Липсата на контрол, който децата имат по това време на година, вероятно повишава нивото им на момента несигурност. Незнанието кога и дали нещо ще се случи също може да забави времето.

Въпреки всичко това – може би ни се струва, че Коледа идва по-бързо всяка година, защото наистина е така… През миналите години празничните реклами не тръгваха до началото на декември. В наши дни е нормално да видите шоколадови Дядо-Коледовци и украса по рафтовете на супермаркетите още през октомври. Това буквално изместване на коледната времева линия несъмнено допринася за създаване на усещането, че Коледа идва по-рано.

Опитите на търговците на дребно да увеличат печалбите си, като започват празничния период по-рано всяка година обаче, имат цена. Когато търговецът на дребно Very.com стартира коледната рекламна кампания на 7 октомври 2021 г., се разбужда обществен гняв. Всъщност не искаме Коледа да идва по-бързо. Very не повториха грешката си тази година.

 
 
Коментарите са изключени за Защо ни се струва, че Коледа идва все по-бързо всяка година

Повече информация Виж всички