Защо котките винаги забиват лапи във вас или меката мебел

| от |

Най-вероятно сте забелязали, че котките имат един странен и много абсурден навик. Забележат ли, че сте се настанили удобно, задължително ще се покатерят върху вас и ще започнат да забиват лапи и да мъркат. Този странен ритуал никога не остарява. Животинките просто се наслаждават на това и понякога ще ви издебнат точно тогава, когато най-малко очаквате. Това има обяснение, особено ако говорим за ритмичните опити да се копае с лапички върху вас. Не говорим за някаква вселенска тайна, а един много стар навик.

Понякога може да усетите по-сериозна агресия, особено през летните месеци, но не се сърдете на животното, всичко това се прави само и единствено, защото така изразява своята любов към вас. Със сигурност бихте искали да има и други методи, но практиката може да бъде повторена върху дивани и всякаква друга мека мебел.

Причината да ставаме жертва на ноктите е, че малките котета знаят как да масажират корема на майка си, за да им пусне повече мляко. Следователно за тях има повече храна и щастие, особено след като знаем колко лакомо може да е едно новородено. Понякога продължават да го правят, особено след като се почувстват защитени, стоплени и щастливи. Някои котки могат да постигнат съвършен синхрон дори на четири лапи, което също е интересно за страничните наблюдатели, но не винаги за потърпевшия.

Имайки предвид първата им радост, не трябва да се изненадваме, че след време продължават да изпитват същото и да изразяват радост по същия начин.

В случай, че търсите и друго обяснение, учените имат отговор. Ароматът на котките идва предимно от бузите и от средата на опашката, както и от лапите им. Следователно, когато имат ново одеяло или не са виждали своя собственик, те бързат да го маркират със своя собствена миризма. Така остават сигурни, че до вас няма да се доближи друга котка, макар и това да не е истина. Не се изненадвайте, когато забележите, че същото действие се повтаря и върху други ваши предмети. В това отношение дори телефонът може да пострада.

Последната интересна версия е, че това е наследство от техните прародители, които някога са живеели извън къщата. Те често мачкат тревата под себе си,  за да си направят по-удобно място за сън. По-подобен начин работят и кучетата, които често се въртят в кръг, преди да легнат и да заспят.

Експертите напомнят, че не е добра идея да накажете животното, когато е щастливо и очевидно унищожава вашия нов диван. Препоръката в този момент е да натиснете тялото на животното така, че просто да легне. Това гарантирано ще я изпрати в страната на сънищата, докато разглеждате за нов диван или поне за ново покривало. Другият вариант е просто да изрежете ноктите или да поставите така наречените гумени предпазители, които играят ролята на ножница за острите нокти.

 
 
Коментарите са изключени за Защо котките винаги забиват лапи във вас или меката мебел

Повече информация Виж всички