shareit

Защо дланите ни се изпотяват, когато сме развълнувани, уплашени или притеснени

| от |

В медицинско отношение прекомерното изпотяване на дланите е известно като „палмарна хиперхидроза“ (на краката е „плантарна хиперхидроза“). То може да бъде причинено от две различни неща – емоционален стрес и терморегулация. Когато сме развълнувани, уплашени или нервни, се стимулират определен тип потни жлези от симпатиковата ни нервна система.

Хората имаме два вида потни жлези – екринни и апокринни. Макар че и двата вида могат да произвеждат пот при едно и също действие, като тичане например, важно е да се отбележи разликата, за да разберете защо точно дланите ни се потят.

Екринните жлези са по-голямата част от потните жлези, които имаме. В зависимост от това на кое изследване вярваме, приблизително 3 милиона от около 4 милиона потни жлези са екринни. Тяхната основна функция е да контролират телесната температура. Областите на тялото, които имат най-висока концентрация на такива жлези, са ходилата, дланите и челото – съответно те са отговорни за потните ни длани. Когато са стимулирани, те отделят бистра течност без мирис, която се изпарява във въздуха, като по този начин ни и охлажда, когато телесната ни температура стане твърде висока.

Апокринните потни жлези се намират основно в подмишниците и в гениталните ни региони. Те произвеждат по-гъста, мазна, без мирис течност, която се отделя в космените фоликули. Бактериите, които се намират на кожата ни, разграждат тази течност и резултатът е миризмата, която усещаме, ако не се къпем редовно. При бозайниците се смята, че тази мазна течност действа като феромон за привличане на половинка, а също и като предупредителен сигнал за други бозайници.

Demonstration of Sweat

Всичките ни потни жлези се активират от един вид нервни влакна, наречени симпатикови влакна. Когато симпатикова ни нервна система се активира, тези влакна активират жлезите и ние се потим.

Когато тичаме, караме колело, плуваме или по принцип поставяме тялото си в ситуация, в която трябва да се охлади, то освобождава невротрансмитери като допамин, епинефрин и норепинефрин, които карат потните ни жлези да действат. Основният невротрансмитер, отговорен за стимулирането на екринните жлези в дланите ни, е ацетилхолин.

Ето защо дланите ни се потят, когато сме развълнувани или стресирани? Когато екринните жлези в дланите ни се стимулират от симпатиковата ни нервна система, за да контролират температурата, те получават този сигнал от зона на мозъка ни, наречена хипоталамус.

От друга страна, когато се развълнуваме, сигналът идва от други области на мозъка – неокортекса и лимбичните центрове. Тъй като тези региони са доста големи, точно откъде в тях идва сигналът в момента не ни е известно, но се смята, че е от амигдалата, префронтална кора и островния дял.

Защо има значение от коя област на мозъка идва този сигнал?

TranspirationPerspirationCommonsFL

Когато емоционалният стрес предизвиква реакция от симпатиковата нервна система, той засяга предимно екринните жлези на лицето, дланите, ходилата и в подмишниците ни, освен това причинява и свиване на вените ни. Това е много различно от когато хипоталамусът ни предизвика реакцията. В такъв случай вените ни се разширяват., което помага повече кръв да достигне в близост до повърхността на кожата ни, за да ни помогне да се охладим.

Много е важно да се отбележи, обаче, че емоционалното изпотяване и терморегулаторното изпотяване не са непременно различни едно от друго. Доказано е и, че влияят едно на друго. Разлика обаче има. Например, показано е, че емоционалното изпотяване не реагира на температурни промени и по този начин не се влияе от вашия хипоталамус. Резултатът е, че се като се вълнуваме, но не е необходимо да се охлаждаме – екринните ни жлези се стимулират от симпатиковата нервна система от зона на мозъка, която не засяга непременно охлаждането.

След като научихме механизмите на изпотяването, може би ни е чудно защо майката природа и еволюцията са създали толкова привидно сложна система, която изглежда има един и същи резултати. Точната причина, поради която това се случва, все още е много спорна.

Преобладаващата теория е, че това е много ефикасен начин да се предизвикат няколко реакции, използвайки едни и същи пътища и жлези. Емоционалното изпотяване причинява изпотяване на дланите, което може да помогне за контролиране на влажността на външния слой на кожата. Това би могло да подобри триенето върху кожата като по този начин ще ни помогне, когато усетим, че ще се борим с някакво диво животно, с врагове ни от съседното племе или ще се катерим по скали. Другото изпотяване, което е резултат от хипоталамуса, след това помага за охлаждане на умореното ни тялото, когато тези интензивни физически дейности приключат. Освен това произвежда миризма, която изпраща феромони като сигнали към същите тези врагове/животни. Феромоните биха могли също така да сигнализират на потенциалните ни партньори, че според еволюцията сме достойни да се чифтосат с нас.

 
 
Коментарите са изключени за Защо дланите ни се изпотяват, когато сме развълнувани, уплашени или притеснени

Повече информация Виж всички