Великобритания с нов рекорд в кръвосмешенията

| от |

Едно интересно изследване през 2006-а година показва една притеснителна тенденция в популацията на острова. Австралийските учени трябвало да проверят защо определени заболявания започват да придобиват моден статус (модалността в статистиката е най-често повтаряем фактор). Проучването би трябвало да покаже по-замърсена среда, облъчване и други причини за влияние, но резултатът от изследването бил много по-шокиращ.

ДНК наследството на острова показва, че повече от 13 000 човека са родени в резултат на екстремни кръвосмешения. П-р Йенго открива 125 случая в база данни с още 456 414 души на възраст от 40-69 години. С помощта на любимата статистика, те допускат, че в периода от 2006-2010 година по този начин е зачената популацията на един малък град. За екстремно кръвосмешение се счита отношението между първи и втори братовчеди, лели, чичовци, дядовци и всички възможно най-близки в родословното дърво. Науката отдавна е доказала негативната страна от подобни опити. Австралийците са категорични, че широкият спектър от най-различни заболявания под формата на физически недъзи, ментални проблеми и евентуално затруднена репродуктивност.

Анализът на данните изисквал усилено разглеждане на хомозиготността на човешките геноми. Хомозиготността се появява, когато двамата родители имат еднакъв генотип, а това означава, че точно тази част от повтарящия се генетичен код идва от неразумните семейни отношения. Ако обектът има 10% хомозиготност, тогава той е роден чрез екстремно кръстосване. В изследавне от близо половин милион души са открити 125 такива случая. Научният труд е публикуван в журнала „Nature Communications“.

В близко бъдеще ще има и повишено количество специфични психологични заболявания, когнитивни и имунни проблеми сред населението. Най-очакваните случаи ще бъдат ниска плодовитост и слабо развити бели дробове. Всяко дете от такава връзка е изложено на 44% по-висок шанс за заболяване от всякакви болести. Тревожното откритие показва и още една мрачна тенденция – родените от този вид връзки се е увеличил драстично. Настоящата статистика показва, че един на 3652-ма души е плод на този вид забранени връзки. В Уелс статистиката показва, че един от близо 5000 души е роден в такъв тесен семеен кръг.

Събирането на подобни данни обикновено става чрез полицейските доклади за кръвосмешения, а тенденцията да се съобщават такива е изключително малка, което само може да засилва допълнително подозренията за количеството. Австралийските учени също имат съмнения и в цялата база данни. Те смятат, че мнозина са имали съмнения за своите фамилни корени и по този начин са имали възможност да проверят напълно безплатно своя произход.

„Великобританската биобанка е известна с високата презентация наздрави и високо образовани личности, които вероятно отклоняват нашите оценки допълнително. Хора с подобен произход на екстремно кръстосване с тежки здравословни проблеми може дори да не присъстват в базата данни. Това само ни кара да подозираме, че нашата оценка е изключително ниска.“, споделя п-р Йенго.

Трудно е да се каже коя е страната с най-много такива случаи, поради простата причина, че статистиката не позволява подобнo колекциониране на данни.

 
 
Коментарите са изключени за Великобритания с нов рекорд в кръвосмешенията

Повече информация Виж всички