shareit

Танзанитът – синият скъпоценен камък, добиван само на едно място в света

| от |

С какво е известен континента Африка, освен наличието на огромни залежи петрол? Скъпоценни камъни! Не случайно и Сиера Леоне се превръща в една от особено размирните зони, особено след като залежите се оказват изключително сериозни. Оказва се, че почти всяка една страна разполага с различни ресурси и дори може да кръсти скъпоценни камъни на свое име. Точно по тази причина един от най-ценните и редки такива, остава танзанитът. Кръстен на своята родна Танзания, въпросният може да се добива от находище с площ от приблизително 20 квадратни километра, близо до планината Килиманджаро – единственото място, където на континента Африка вали сняг.

Защо танзанитът е толкова ценен? На първо място, нека обърнем внимание на факта, че диамантите също са редки камъни, но това не им пречи да се откриват в около 30 страни, при това разположени в няколко континента. Танзанитът, от друга страна, може да бъде открит само до Килиманджаро. Естественият и изпъкващ синьо-виолетов цвят, го прави изключителен елемент за завършването на редица дизайнерски бижута.

Поради ограниченото количество, цената му за обработване и поставяне в бижу, може да се смята не просто като изключително висока, но и като почти невъзможна. Наречен е на държавата, в която е открит, поради естествено на химически компоненти в него – тяхната отговорност е да го формират в рамките на няколко милиона години и да го превърнат в органичен скъпоценен камък. Изграждането на един танзанит изисква калций, алуминий, силиций, кислород и хидрооксид. Химическата формула ще се чете калциев алуминиев хидрокси силикат.

Макар и да може да откриете елементите в близкия магазин, не се надявайте, че ще успеете да повторите процеса – изисква се специална почва, изисква се и специален климат, който ще обезцени напълно целия процес. Фактът, че е изключително рядък и естествен камъ, е само една от положителните  страни. Другата е, че към този момент се смята и за единственият с толкова наситени цветове. Според скалата на твърдост и здравина, този скъпоценен камък се нарежда между 6 и 7. Диамантите са в клас 10, рубините и сапфирите са в ранг 9, докато кварцът се нарежда в ранг 7.

Ниският ранг ще направи този скъпоценен камък още по-специален, особено след като неговата обработка става още по-деликатна и трудоемка. При продажбата, бижутерът е длъжен да сподели, че качеството се влошава при рязка промяна на температурата, както и при евентуален атмосферен шок – това не е бижу, което да използвате в самолета или да ходите с него на зимни курорти. Любопитното е, че макар и самият камък да е рядък, той все още не е толкова скъп, колкото самите диаманти.

Геолозите смятат, че се е формирал около стотици милиони години, но за първи път е използва от бижутера Шимански в Кейптаун. Преди това легендата разказва, че едно масайско племе у спяло да открие блестящия камък, макар и самите масаи да са етническа група, която живее в Северна и Централна Кения – североизток от Танзания). Най-вероятно самото племе е потърсило услугите на Мануел де Соуза – индийски шивач, но в други истории се смята, че самият индиец първи е открил въпросното място. Първата му грешка е, че обявява находището на за сапфирено. При първите копки, вместо зелени отблясъци, миньорите откриват сини. По-късно вече покойният Хари Плат – бивш директор на Tiffany & Co. ще предостави синия скъпоценен камък на света.

Легендата разказва, че той пък е открил въпросния камък, когато е бил на почивка в Европа, като закупил официално правата да го продава навсякъде по света. Запазва единствено името, в чест на страната, от която идва. Около 5 десетилетия по-късно, регионът около Килиманджаро близо до Аруша, все още се смята за единственото находище на танзанит. Една от основните разлики между танзанита и останалите скъпоценни камъни, освен цвета, е неговата лека прилика със сапфира. Обикновено скъпият танзанит има наситен син или синьо-виолетов цвят, теглото му ще е около 5 карата, а колкото по-голям е, толкова по-висока ще е цената. Повечето танзанити никога не сияят със своята красота, когато се добиват в мината. Ето защо и около 95% от тях трябва да се обработват на висока температура, за да се извади въпросния цвят. Преди това са по-скоро кафяви, отколкото сини.

При добра температурна обработка, камъкът никога няма да избледнее във времето. Още една важна подробност е, че при рязане, цветът може да премине в сивата гама или лилавата такава, а това сваля сериозно цената. Каква е цената му? Според изработката и конкуренцията на диаманти и сапфири, същият се смята за сравнително по-евтин. Причината е неговата здравина във времето. Сапфирът може да се продава за сумата от 800 до 1200 долара за карат, докато танзанита ще се оцени между 300 и 425 долара за карат. Поради наситените и красиви цветове същият все пак се смята за добра алтернатива на сапфирите. Един от най-скъпите камъни за бижу, остава диамантът, чиято цена надвишава сумата от 3000 долара за карат.

Въпреки това, бижутерите определено оценяват идеята, особено след като няма много сини камъни. Някои конкретни гурута ги използват като спиритуални камъни. Макар и легендите по тази линия да се разпространяват, не вярвайте – все пак е открит много скоро, за да има каквито и да било изследвания или практики с него. Въпреки скромната история, танзанитът изиграва много специална роля в Tiffany & Co и се смята за чистото злато сред камъните, след като има цветен дизайн и може да се открива в големи размери. Използва се за колиета и обеци, поради защото именно там ще бъде значително защитен. Танзанитът има официален рожден ден от декември 2002 г. и се смята за подходящ камък за подаряване за рожденици в този месец. Имайки предвид цената му, може да се смята за далеч по-разумен, спрямо диамантите.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Танзанитът – синият скъпоценен камък, добиван само на едно място в света

Повече информация Виж всички