Странните коледни обичаи: Пържени гъсенички за Южна Африка

| от |

Всяка година попадаме на някои от най-интересните коледни статистики. Обикновено откриваме новия най-скъп коледен подарък, разполагаме с най-красивото бижу и още редица други специални класации за представяне на скъпи жестове. Според една статистика в една от коледните вечери присъства специално 50-каратово ядливо злато, кафени зърна от най-скъпия сорт (претърпели обработка в азиатска котка) и редица други кулинирани преживявания.

Въпросното меню е показано през 2012 година и е с обща цена от 125 000 паунда. За неговото конструиране и приготвяне е отговорен Бен Спалдинг и при поръчка ще бъде доставен в коледния ден. Количеството клиенти едва ли ще са толкова много, за да наречем коледната вечеря – традиция, затова обръщаме поглед към едно друго специално меню от ЮАР. След като представихме някои странни традиции за зимните празници, разкриваме на какво се надяват малките деца в тази страна.

Food Insect: Man hand holding spoon eating Bamboo Worm insect or Bamboo Caterpillar deep-fried as food on white background, is good source of meal high protein edible for future. Entomophagy concept.

И докато у нас традиционно през годините са се очаквали портокали и банани, малките деца в ЮАР са се надявали на специални пържени гъсеници.
Има една особена причина за консумацията на насекоми в Азия и Африка. Причината се крие във факта, че по-голямата част от тези страни е изпитала не една или две срещи с луди диктатори, които са искали да унищожат страната си. Съответно в Камбоджа започват да експериментират с абсолютно всичко, което може да получи някаква термична обработка. В резултат на това установили, че пържените морски кончета са вкусни, същото важи и за щурчетата. По тази линия става ясно, че и гъсениците влизат в менюто на различните кухненски майстори и експериментатори. Според кулинарните книги на два континента има около 200 вариации за приготвянето на този вид насекоми. Обикновено се пържат за редуциране изцяло на влагата в организма им и съответно стават сухи и хрупкави, макар и това да не помогне особено на аудиторията. Вкусът напомня на изпечени фъстъци.

Fried edible larvae close-up

Друг е въпросът защо човек не би предпочел консумацията на фъстъци, вместо пържени гъсенички, но нека не задаваме такива въпроси. Според някои азиатски заведения, гъсеничките са изключително мезе за бира, макар и да приличат на много специална версия на макарони.
И очевидно аудиторията ги харесва, след като всяка година се гледат около 9.5 милиарда такива насекоми. Полето на отглеждане е разбира се Южна Африка. Важното е, че хранителната стойност е 12 грама протеин и 2.6 грама мазнини. Всяка храна с такива качества може да се смята за супер храна, макар и произходът ѝ да не е толкова приятен, колкото бихме искали да бъде. И имайте предвид, че не всяка гъсеничка влиза в тигана. Децата в ЮАР искат специалния вид гъсеничка на борово дървесната пеперуда молец – все пак е празник.

 
 
Коментарите са изключени за Странните коледни обичаи: Пържени гъсенички за Южна Африка

Повече информация Виж всички